Menu
RSS

TKP Antalya B.şehir Belediye Başkanı Adayı Nazlı Ece Mutlu: Ulaşım Sorununu Komünistler Çözer

TKP Antalya B.şehir Belediye Başkanı Adayı Nazlı Ece Mutlu: Ulaşım Sorununu Komünistler Çözer

TKP Antalya BB Başkanı Adayı Nazlı Ece Mutlu Antalyalıların en önemli sorunu olan ulaşım konusunda sorunu ancak kendilerinin çözeceğini iddia etti.

Mutlu yaptığı yazılı açıklamada: “Ulaşım… Antalya’nın bir numaralı sorunu. Arabalarla dolu yollar, gelmek bilmeyen toplu ulaşım araçları, yetersiz duraklar ile hayatı çekilmez hale getiren ulaşım... Peki, çözüm nedir? Komünist belediyecilikte toplu ulaşım kamulaştırılacak.

Belediye kaynakları halk için kullanılacak. Yurttaş da şoför de rahat edecek” dedi.

Mutlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sabah işe okula giderken, akşam eve dönerken hayatı zehir eden bir ulaşım sistemimiz var. 1999’da özelleşen toplu ulaşım, son dönemde pandemi ve farklı etmenlerin eklenmesiyle keşmekeş bir hal aldı. Her gelen yönetim ulaşımı çözme sözü verdi,

ama deyim yerindeyse gelen gideni arattı.

Battı çıktılarla şehir merkezi otoban haline geldi, toplu ulaşım özendirilmediği için yurttaş her yere özel aracıyla gitmeye başladı. Resmi kayıtlara göre Antalya nüfusuna göre en çok motorlu taşıta sahip 3. kent konumunda. Bu veri dahi Antalya’daki ulaşım sorununu anlatmaya yetiyor.

Sorunun bir numaralı muhatabı olan CHPli Büyükşehir Belediyesi, giderek artan ulaşım sorununa duyarsız kalıyor. Kent göçle günden güne büyüyüp ihtiyaçları artarken belediye yönetimi akıllı kavşaklarla, üst geçitlerle sorunu çözmeye çalışıyor.

Büyükşehir’e talip olan AKP adayı Hakan Tütüncü ise Kepez’de olduğu gibi Büyükşehir yönetimine geldiğinde kenti peynir gibi kesip yeni yollar açma sözü verdi. Yani yine betonlaşma yine sermayeye açılan kapılar… Altın çağın şifresi de burada yatıyor zaten…

Belediye bütçesine bakıldığında ulaşıma ayrılan bütçenin azlığı dikkat çekiyor. Mevcut yönetim 5 yıllık süreçte sadece 120 otobüs alarak toplu ulaşım sorununu çözmeye çalıştı. Sonuç: Elbette hüsran.

Halbuki Antalya coğrafik olarak bisiklet ve yaya yürüyüşüne uygun bir kent. Bir noktadan bir noktaya gitmek için kullanılacak en pratik çözüm olan bisiklet yolları mevcut anlayışta turistik bir alan olmanın ötesine geçemiyor.

2014-2019 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Menderes Türel döneminde hazırlanan ulaşım master planında Kepez, Muratpaşa ve Konyaltı’nda Kızılarık, Işıklar, 100. Yıl gibi ana arterlerde bisiklet yolu yapımının 2040 yılından önce yapılmayacağı maddesi eklendi.

2019’da göreve gelen Muhittin Böcek de bu plana hiç dokunmadı. Çünkü kapitalizm ulaşım sorununun çözülmesini istemiyor. Kapitalizm daha çok yeni yol istiyor, üst geçit alt geçit istiyor, araç sayısının artmasını, akaryakıt tüketiminin devam etmesini istiyor.

Peki, komünist belediyecilikte ulaşım sorunu nasıl çözülecek?

*Toplu ulaşım kazanç kaynağı olarak görülmeyecek, kamulaşacak. Toplu ulaşım araçlarının hareket etmesi için durakların dolması beklenmeyecek.

*Bilimsel verileri esas alan, planlı bir kentleşmenin parçası olarak ulaşım organize edilecek.

*Yurttaş, konforlu ve zamanında gelen toplu ulaşım araçlarını kullanacak.

*Halk, toplu ulaşımı kullanmaya özendirilecek. Böylece trafikteki özel araç sayısı azalacak.

*Bisiklet yolları açılacak, yurttaşların zehirli hava soluması engellenecek”

yukarı çık
0
Paylaşım