Menu
RSS
Antalya Caddeleri Yörük Göçüyle Şenlendi

Antalya Caddeleri Yörük Göçüyle Şenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Antalya Emek Ve Demokrasi Güçleri: 12 Eylül Zihniyeti Sivil Görünümle Devam Ediyor!

Antalya Emek Ve Demokrasi Güçleri: 12 Eylül Zihniy…

Antalya Emek Ve Demokrasi Güçl...

Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Genel Kurul’da Güven Tazeledi

Antalya Tarım Orman İş Başkanı Mücahit Başkan Gene…

Birleşik Kamu İş’e bağlı Tarım...

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta Deprem!

Antalya Kaş'ta 4.1 büyüklüğünd...

Prev Next

SGK’dan Prim Borçları Ertelemesi

  • Yazan 
SGK’dan Prim Borçları Ertelemesi

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Vekili Mehmet Şengül tarafından yapılan yazılı açıklamada, afetten etkilenen işverenlerin prim borçlarının ertelendiğini bildirildi.

Açıklamada şunlara değinildi;

“ANTALYA SGK İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AFET DURUMUNDA İŞVEREN VE 4/1 B (BAĞ-KUR) PRİM BORÇLARININ ERTELENMESİ HAKKINDA DUYURU

Tüm yurt genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları Antalya’da etkisini şiddetli yağış ve fırtına şeklinde göstermiştir. Sert hava koşullarından birçok vatandaşımız olumsuz yönde etkilenmiş olup aralıksız yağan yağmurun oluşturduğu su taşkınları ve hızını arttıran rüzgar ile meydana gelen fırtınadan dolayı birçok işyeri, tarım alanı ve sera zarar görmüştür.

Antalya şehir merkezi ve hemen hemen tüm ilçelerimizde etkisini gösteren olumsuz hava koşulları nedeni ile meydana sel ve fırtına sebebiyle vatandaşlarımızın, işverenlerimizin ve çiftçilerimizin maddi zarara uğraması hepimizi derinden üzmüştür.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, vatandaşlarımızın bu tür zamanlarında yanlarında olabilmek, çektikleri bu sıkıntıyı bir nebze olsun hafifletebilmek ve ödemelerinde kolaylık sağlamak, sosyal devlet ilkesinin bir neticesi olarak en büyük vazifelerimizden biridir.

Sosyal güvenlik mevzuatı ile afetle karşılaşan işletmelere sigorta primi ödemelerinde ve prim belgelerinin verilmesinde bazı kolaylıklar sağlanmıştır.

“PRİM BORÇLARININ ERTELENMESİNİN USUL VE ESASLARI”

  • 5510 sayılı Kanunun 91. maddesinin birinci fıkrasında belirtildiği üzere afetten etkilenen İşverenler ile 4/1 b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılarımızın prim borçlarının ertelenebilmesi, prim belgelerinin verilme süresinin uzatılması gibi hususlar Kurumumuzca düzenlenmiş olup;
  • İşverenlerimiz ve 4/1 b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılarımızın;
  1. a) Tabi afete uğradıklarını belgelemeleri (Kamu Kurum ve Kuruluşlarından alınan belgeler, İtfaiye, Emniyet, Jandarma, Vergi Dairesi tarafından tutulacak olan hasar tespit raporu vb…)
  2. b) Olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları,
  3. c) Prim ödeme aczine düştüklerinin, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması

halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar ertelenebilmektedir.

  • Prim ödeme aczine düşüldüğü, işverenlerimiz ve 4/1 b (Bağ-Kur) sigortalılarımız tarafından yapılacak olan başvurunun ardından SGK denetim elemanlarınca yapılacak inceleme sonucunda tespit edilmektedir. Yapılacak inceleme sonucunda afetin boyutu ve işyeri bilançosu da dikkate alınarak borçların ertelenmesi gereken süre belirlenmektedir.
  • Bu yönde alınacak mahkeme kararına istinaden de prim borçlarının ertelenmesi söz konusudur.

Ertelenen prim borçlarına, borçların ertelendiği sürede zaman aşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır. Ayrıca, erteleme kapsamında bulunan borçları, ertelemenin bittiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil ve taksitlendirme imkânı bulunmaktadır.

  • Afete Uğrayan 4/b Kapsamındaki Sigortalılara İlişkin Sağlık Yardımı

5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanların sağlık hizmetinden faydalanabilmeleri için prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun bulunmaması gerekmektedir. Ancak afete uğrayan 4/b kapsamındaki sigortalının prim borcu bulunsa dahi Kanun’un 91. maddesi hükmüne göre erteleme talebinde bulunması halinde, afetin meydana geldiği aydan itibaren sağlık sigortasından yararlandırılmaktadır.

Ülkemizde ve İlimizde herhangi bir doğal afet olayının yaşanmaması en büyük temennimizdir”

yukarı çık
0
Paylaşım