Menu
RSS
TMMOB Şehir Plancıları Odası: Kamuda Tasarruf, Krize Sebep Olanlardan Başlatılmalıdır

TMMOB Şehir Plancıları Odası: Kamuda Tasarruf, Kri…

TMMOB Şehir Plancıları Odası t...

ORC Anketi: Erken Seçim Olmalı mı?

ORC Anketi: Erken Seçim Olmalı mı?

ORC Araştırma’nın "Bu Pazar se...

Bayramın ilk 3 günündeki trafik kazalarında 22 kişi hayatını kaybetti

Bayramın ilk 3 günündeki trafik kazalarında 22 kiş…

Bakan Yerlikaya, “Lütfen aşırı...

Bayram Tatilinin İkinci Günü: 726 Kaza, 11 Ölü, 1295 Yaralı

Bayram Tatilinin İkinci Günü: 726 Kaza, 11 Ölü, 12…

İçişleri Bakanı Yerlikaya, bay...

Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam Kapıda!

Faturalar Kabaracak... Elektrik Ve Doğal Gaza Zam …

Temmuz ayında, genel seçim ve ...

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Bayram Gibi Bayram: Yurttaşlar Et Bile Alamıyor

Yurttaşlar bırakın kurban alma...

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Acemi Kasap' Bilançosu: Toplam 16 Bin Yaralı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca b...

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Kazası

Bayram Tatilinin İlk Günü: 24 Saatte 852 Trafik Ka…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,...

Prev Next

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Dernek Başkanı Güneş: Zor Dönemden Geçiyoruz!

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Dernek Başkanı Güneş: Zor Dönemden Geçiyoruz!

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) sektördeki gelişmeler, tarım, Gübre Takip Sistemi, geriye dönük fiyat farkıyla kesilen faturalar ve yaşanan sorunlar ilgili

basın toplantısı gerçekleştirdi. Sektör temsilcileri olarak geriye dönük fiyat farkı faturalarını ret ettiklerini söyleyen Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş, “Gelecek her ek maliyet Türk tarımına zarar verecek, gıda enflasyonu ile nihai tüketiciye yansıyacaktır” dedi.

Toplantı, Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ile Antalya OSB'nin gübre üreticisi sanayicileri ve dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Gübre sektörü olarak oldukça zor bir dönemden geçtiklerini söyleyen Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş, “2021 yılından itibaren dünyada gübre fiyatlarında çok ciddi anlamda artışlar oldu. Bugün dünyada sağlıktan sonra en çok üzerinde durulan konuların başında tarım geliyor.

Tarım dediğimiz zaman bitkisel üretim bu işin en önemli kısmı. Bitkilerin en büyük ihtiyacı gübre. Gübreyle ilgili dünyadaki kriz devam ediyor. Ne yazık ki biz kendi ülkemizde kendi krizimizi oluşturuyoruz” dedi.

Sektörde uygulanan Gübre Takip Sistemi’nin geriye dönük fiyat uygulamaları nedeniyle bir araya geldiklerini belirten Başkan Güneş, “Geriye dönük fiyat fark faturalarının ödenmemesi halinde yüklenici firma GTS uygulaması için gerekli barkod ve etiketleri vermemektedir.

Sektör temsilcileri olarak geriye dönük fiyat farkı faturalarını ret ediyoruz. Bu nedenle etiket alamadığımız için üretim ve sevkiyatlarımız durma noktasına gelmiştir. Sorumlusu ve sebebi belli olmayan geriye dönük fiyat fark faturaları öne sürülerek herhangi bir nedenle gübre arzını ve

Türk tarımını sıkıntıya sokmaya hiçbir kimsenin hakkı yoktur. Gübrenin çiftimize ulaşmadığı durumda ortaya çıkacak tamiri zor durumun sorumluluğu kime ait olacaktır. Gübre sektörü olarak geriye dönük fiyat farkı faturalarını asla kabul etmiyoruz.

Öncelikle geriye dönük faturaların iptal edilmesi akabinde sistemin yeniden uyarlanması, aksaklıklarının giderilmesi için; Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan Tarım ve Orman Bakanlığı yönetiminde sorunlarımıza sektörün paydaşlarıyla birlikte istişare edilerek ivedilikle çözüm talep ediyoruz” diye konuştu.

Başkan Güneş, “2017 Nisan ayında el yapımı patlayıcıları takip etmek amacıyla çıkarılmış tebliğ ile uygulama konulan GTS isimli Gübre Takip Sistemi patlama özelliği olan ve satışı halen yasak amonyum nitrat gübresi dışında tüm gübrelerde uygulanmasıyla sorunlar her geçen gün büyümektedir.

Sektör temsilcileri her türlü zorluğa rağmen Gübre Takip Sistemi’ni Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla uygulamaya çalışmaktadır. Gübre Takip Sistemi; Maliyet, ödeme, DNA markör, sistemsel ve tek yüklenici firma olması nedeniyle davranışsal olmak üzere birçok ana başlıkta

ele alınması gereken sorunlar barındırmaktadır. 2022 yılında uygulama devam ederken GTS yüklenici firması 10 ay sonra firmalara geriye dönük fiyat farkı faturaları kesmiştir. Firma geriye dönük fiyat farkı faturalarının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapıldığını söylemekte,

bakanlık ise yetkinin firma da olduğunu belirtmektedir” ifadesini kullandı.

Başkan Güneş açıklamasının devamında şu bilgileri paylaştı: “Eski fiyatlarla 350 Milyon TL'ye yakın maliyeti olan sisteme yüzde 93,53 oranında geriye dönük fiyat fark faturası kesilerek 350 milyon TL'ye yakın ek maliyet gelmesi ekonomik şartları ağırlaşan sektörü dolayısıyla

Türk çiftçisini daha da zora sokmaktadır. Yeni fiyatlarla bu maliyet yaklaşık 650 Milyon TL gibi devasa bir rakama ulaşacaktır. Firma aynı zamanda bu fark faturalarının sözleşmeye göre olması gerektiğini yapılan zamların geçmiş dönem hakları saklı kalmak kaydıyla fiyat fark faturalarını kesmektedir.

Sözleşmedeki fiyatın 0,88 dolar olduğundan yola çıkarsak yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında inanılmaz bir maliyet gelecektir. Gelecek her ek maliyet Türk tarımına zarar verecek, gıda enflasyonu ile nihai tüketiciye yansıyacaktır.”

ATSO Ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar: Gübre Takip Sistemi’nde Sorunları Biliyorum

Toplantıda konuşma yapan ve Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği’nin arkasında olduklarını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Gübre Takip Sistemi’nde sorunları biliyorum. Geçmişe dönük kesilmiş faturalara vakıfım.

Bunun olması çok doğru değil. Aynı zamanda barkod sisteminin sizlerin işlerini ne kadar yavaşlattığını, bazı ithalat, ihracatı kapsam dışı bıraktığını, yapılamadığını ve bununda ihracatımızı aslında döviz kazandırıcı hizmetleri ya da sizlerin ekonomiye kazandıracağı katma değerin kadar

gerilettiğinin tam olarak farkındayız. Bunun için gerekli tüm mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Büyüktaş: GTS’ye Karşıyız

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş ise, “Gübre Takip Sistemi bizim baştan beri karşı olduğumuz bir uygulamaydı. Böyle bir uygulamanın geriye dönük olarak da fiyatlara yansıtılması da ayrı bir garabettir.

Madem böyle bir takip sistemi getiriyorsunuz, bu takip sistemini niye devlet kurmadı da özel bir şirket bunu yapıyor. Bu takip edilecekse Tarım Bakanlığımız var. Tarım Bakanlığının ildeki temsilcileri var. Bunlar aracılıyla bu sistem yürütülebilir. Kötü amaçlı kullanılıyorsa devlet takip etmeli” diyerek şöyle konuştu:

“Gübre bizim üretimimizdeki en büyük maliyet kalemlerinden bir tanesi. Son bir yılda bütün gübrelerde yaklaşık 4 kata varan artışlar oldu. Artış fazla olunca çiftçi kullandığı üründen kısıyor. Bu da gübre satışı yapamamanıza sebep oluyor. Enflasyon geçen yıl Eylül’den bu yıl Eylül’e göre

üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre yüzde 156 artmış. Tüketici Fiyat Endeksi de yüzde 93 artmış. Tüketicinin maruz kaldığı enflasyon önümüzdeki yıllarda aratacak. Tahıl koridoruna benzer bir uygulamanın gübrede de yapılması lazım. Eğer o koridor açılmazsa arzda yaşanan sıkıntılardan dolayı

gübre fiyatlarının daha da artması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım