Menu
RSS

EXPO 2016’da Geleneksel El Sanatları Sergileniyor

EXPO 2016’da Geleneksel El Sanatları Sergileniyor

“Çiçek ve çocuk” temalı EXPO 2016 Antalya, botanik zenginliğin yanı sıra ziyaretçilerine ülkelerin kültürel zenginliklerini de tanıma fırsatı sunuyor. Ülke bahçeleri ve Türkiye tema bahçelerinde çömlekçilikten, su kabağı işlemeciliğine kadar pek çok el sanatının incelikleri, ustaları tarafından sergileniyor.

53 ülkenin kültürlerinin buluşma noktası olan EXPO 2016 Antalya sergi alanı, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. EXPO 2016’nın katılımcı ülkeleri, açtıkları bahçelerde yalnızca ülkelerine özgü çiçekleri değil, el sanatlarını da tanıtıyor.

Kol Kuvvetiyle Çevirdiği Çarkta Çamura Şekil Veriyor

“Himalaya Bahçesi” isimli Nepal Bahçesi’nde ülkenin gündelik hayatında önemli bir yere sahip olan çömlek yapımı uygulamalı olarak gösteriliyor. 100 yıllık aile mesleğini sürdüren Nepalli çömlek ustası Surya Ram Prajapati, ziyaretçilere çömlek yapımını gösterdi.

Çömlek yaptığı çarkı kol gücüyle çeviren Prajapati, çömlek hamuruna ustaca şekil veriyor. Nepal pavilyonunu ziyaret edenler hem çömlek yapımını izliyor hem de satın alabiliyor.

Kültürlerinin en önemli parçalarında biri olan çömlekçiliği EXPO 2016’da sergiledikleri için çok mutlu olduklarını söyleyen Nepal Ülke Komiseri Birendra Bajracharya, “Biz Nepal olarak burada yalnızca bahçemizi ve botanik kültürümüzü sergilemiyoruz. Nepal’in geleneklerini de anlatıp, gösteriyoruz” dedi.

Su Kabağı İşlemeciliği Gösterildi

EXPO 2016 Antalya Türkiye tema bahçeleri alanında ise İbradı Belediyesi tarafından su kabağı işlemeciliğinin incelikleri sergilendi. Su kabağı ustası Ömer Sami Pakdil’in büyük bir hüner isteyen çalışması ilgiyle izlendi.

İbradı Bahçesi görevlisi Yılmaz Türkdoğan, binlerce yıllık bir geçmişe sahip İbradı’nın başta düğmeli evleri olmak üzere, zengin kültürünü ziyaretçilere tanıtmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Burdur Bahçesinde Lavantayla Buluştular

Burdur bahçesinde ise lavanta etkinliği yapıldı. Burdur Bahçe sorumlusu Hamza Cidik, Burdur’da son yıllarda su kaynaklarının tükenmesini önlemek amacıyla az su tüketen aromatik ve tıbbi bitki üretimin yaygınlaştığını söyledi.

Bu kapsamda lavantanın giderek önem kazandığını söyleyen Cidik,  lavanta yağı ve esansının çeşitli şekillerde değerlendirildiğini belirtti.

Lavantaya dikkat çekmek için düzenlenen etkinliğe katılanlar kendi lavanta keselerini yaptı. Özellikle kadınların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte onlarca kilo lavanta tülden keselere dolduruldu.

yukarı çık
0
Paylaşım