Menu
RSS

ESM Antalya Şube Başkanı İşeri: İktidar Krizi Olanca Ağırlığıyla Emekçilerin Sırtına Yıkmaya Devam Ediyor

ESM Antalya Şube Başkanı İşeri: İktidar Krizi Olanca Ağırlığıyla Emekçilerin Sırtına Yıkmaya Devam Ediyor

ESM (Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası) Antalya Şube Başkanı Tanju İşeri yaptığı yazılı açıklamada

“İktidar krizi olanca ağırlığıyla emekçilerin sırtına yıkmaya devam ediyor. Son olarak iktidarın adı konulmamış IMF politikalarının uygulayıcısı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmayacağını açıklayarak milyonlarca emekçiyi yılın geri kalanında

sefalet koşullarına terk edeceklerini açıklamış oldu. Üstelik hemen her şeye durmaksızın zam gelirken, vergi yükü yine emekçilerin sırtına yıkılırken” dedi.

“ESM olarak talebimizi bir kez daha yineliyoruz: Enerji insani bir haktır. Bu hak gasp edilemez. Bu zamları ve soygunu durdurun! Tüm elektrik üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır!” diyen İşeri açıklamasına şöyle devam etti:

“Bunun son örneğini elektrik tarifelerine yapılacak zamla gördük. Bugünden itibaren perakende enerji bedelindeki artış konutlar için yüzde 2.5, dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58.9 oranlarında zam uygulanacak.

Bu zamlarla birlikte yeni elektrik tarifesinde düşük kademede tüketimi olan konut faturalarına yüzde 38 oranında zam yansıyacak. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)’nun hesaplamalarına göre 4 kişilik bir ailenin asgari 230 kWh elektrik tüketimi üzerinden aylık faturası 476.6 TL’ye yükselecek.

EMO’nun yaptığı hesaplamalarla birlikte ödenen elektrik faturaları bedelinde, ağırlığın elektrik dağıtım şirketlerine aktarılacak olması önemlidir. Ülkenin dört bir yanında elektrik üretim ve dağıtım şirketleri bu iktidar döneminde birbiri ardına özelleştirilerek sermayeye peşkeş çekilirken;

iktidar aynı zamanda teşviklerle, vergi aflarıyla bu şirketleri ödüllendirmeyi sürdürmektedir. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi yapılan bu zamlarla birlikte halkın cebinden bu şirketlerin kasasına kaynak aktarımı hızlandırılmaktadır.

Peki bu soyguna rağmen en temel insan hakkı olan enerji ihtiyacına insani bir şekilde ulaşabiliyor muyuz? Elbette hayır! Daha kısa bir süre önce yeterli altyapı yatırımı yapılmadığı için Diyarbakır’da elektrik tellerinden çıkan yangın insanlarımızın canına mal oldu.

Elektrik dağıtım şirketinin ihmalleri nedeniyle kış ortasında İsparta’da soğuktan donma tehlikesiyle baş başa bırakılan halkın çilesini unutmadık. Daha birçok örnek sayabiliriz.

Enerji hakkı en doğal, en temel insan hakkıdır ve sermayenin açgözlülüğüne, kar hırsına, umursamazlığına bırakılamayacak kadar önem taşımaktadır.

Ayrıca elektriğe yapılan zammın tarihide anlamlıdır. Temmuzda maaş zammı alacak milyonlarca emekli ve memurları yakından ilgilendirmektedir. 1 Temmuzdan sonra yapılan zamlar Çalışanlar ve emekliler için hesap edilen Ocak- Haziran arası enflasyon değerlerine yansımayacaktır.

Yani daha zam almadan maaşlarımız enflasyon karşısında eriyecektir. AKP hükümeti yine enflasyonla savaşı emekçinin ve yoksul halkın üzerine yıkarak yapma gayreti bir şark kurnazlığı olarak görülmektedir.

AKP hükümeti yine yoksul halktan, emekliden ve emekçiden yana değil sermayeden yana zenginden yana olduğunu açıkça göstermiştir.

ESM olarak talebimizi bir kez daha yineliyoruz: Enerji insani bir haktır. Bu hak gasp edilemez. Bu zamları ve soygunu durdurun! Tüm elektrik üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır!”

yukarı çık
0
Paylaşım