Menu
RSS
Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Büyükşehir Ekipleri Manavgat’ta Vatandaşın Yanında

Antalya’nın Manavgat ilçesinde...

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin Yereldeki Uzantısı; Utanmadan İftira Atıyorsunuz

CHP Antalya İl Başkanı Kamacı: Tek Adam Rejiminin …

CHP Antalya İl Başkanı Nail Ka...

TKP: Maraş Katliamı Bu Düzenin Açık Yüzüdür

TKP: Maraş Katliamı Bu Düzenin Açık Yüzüdür

Türkiye Komünist Partisi (TKP)...

Halkın Eğitiminden Tasarruf Olmaz

Halkın Eğitiminden Tasarruf Olmaz

Haberi okuyunca donup kaldım. ...

Muratpaşa CHP İlçe Başkanı Kıran: CHP Belediyelere Haciz Kıskacı Düpedüz Faşizmdir!

Muratpaşa CHP İlçe Başkanı Kıran: CHP Belediyelere…

CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can...

Sahim Sen: Asgari Ücretin Belirlenmesinde İnsan Onuru Ve Yaşam Kalitesi Öncelikli Olmalı!

Sahim Sen: Asgari Ücretin Belirlenmesinde İnsan On…

Türkiye’nin en önemli gündem m...

Kızılarık Mahallesi Halkı: Mahalle Bizim, Ev Bizim, Direneceğiz

Kızılarık Mahallesi Halkı: Mahalle Bizim, Ev Bizim…

Kızılıarık Mahallesi halkı evl...

Antalya’nın Kaotik Ulaşımı

Antalya’nın Kaotik Ulaşımı

Antalya’da’’ kent içi trafik p...

Muratpaşa Belediyesi'nden Kızılarık Mahallesi'ne Tahliye Talebine Sert İtiraz: Zulmetmeyin!

Muratpaşa Belediyesi'nden Kızılarık Mahallesi'ne T…

Muratpaşa Belediyesi, Kızıları...

Prev Next

ATSO ve Akdeniz Üniversitesi Bir İlke İmza Attı

  • Yazan 
ATSO ve Akdeniz Üniversitesi Bir İlke İmza Attı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu arasında "İşyeri Eğitimi İşbirliği" Protokolü imzalandı. Türkiye'de bir devlet üniversitesi ile Oda arasında ilk kez gerçekleştirilen işbirliğiyle, son sınıfta okuyan öğrenciler zorunlu işyeri eğitimlerini birinci yarıyıl süresince ATSO'ya üye işletmelerde yapacak.

Böylece son sınıf öğrencileri işyeri eğitimi ile mezun olmadan teorik bilgi ile uygulamayı harmanlama imkânına sahip olurken, işverenleri de nitelikli elemana kavuşacak.

Akdeniz Üniversitesi Rektörlük Yönetim Kurulu Odası'nda gerçekleştirilen törene; Akdeniz Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, ATSO Başkanı Davut Çetin, Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Bozlar ve Erol Erkan ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Sayın, Prof. Dr. Erol Gürpınar, Prof. Dr. Beykan Çizel, Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Gülmez ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Olgun Kitapcı katıldı.

Törende bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunların başında işsizliğin geldiğini belirterek, "Türkiye'de 24 yaş altı grupta üniversite mezunlarında işsizlik oranı %28. Yani üniversiteden mezun olanlar bir süre iş bulamıyor, bir kısmı dershaneye gidip Kamu personeli sınavına hazırlanmaya devam ediyor.

Diğer tarafta ise nitelikli elemana ihtiyaç duyan ve istediği özelliklerde elemana ulaşamayan iş dünyasında önemli bir kesim var. Dönem dönem üyelerimize yaptığımız anketlerde nitelikli eleman bulma sorunu hep üst sıralarda yer alıyor. Bir tarafta işsiz insanlarımız, diğer tarafta çalıştırabileceği standartta işgücü arayan işverenlerimiz varsa ortada bir sorun var demektir. Bu durumu mesleki ve teknik eğitim ile iş dünyası arasında yeterli seviyede diyalog kurulamamasının veya koordinasyon eksikliğinin bir göstergesi olarak da değerlendirebiliriz" dedi.

24 öğrenci ile başlıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak işsizlik konusunda çözüm üretebilmek adına "UMEM Beceri 10" ve "Mesleki Belgelendirme ve Sertifikasyon Merkezi"ni hayata geçirdiklerini belirten Başkan Davut Çetin şunları kaydetti;

"Üniversiteyi bitiren gençlerimize de aldıkları teorik ve son derece değerli bilgileri uygulamaya geçirebilecekleri imkânlar sunmamız eğitim kalitesi ve iş dünyasının da beklentilerinin karşılanması adına son derece önemli. İşte bu protokol ile bu noktada güzel bir başlangıç yapıyoruz.

Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Odamız arasında imzalayacağımız bu protokol kapsamında son sınıfta okuyan öğrencilerin zorunlu işyeri eğitimlerini birinci yarıyıl süresince Odamızın yönlendirmesi ile üyemiz olan işletmelerde yaptıracağız. Böylece son sınıf öğrencileri işyeri eğitimi ile mezun olmadan teorik bilgi ile uygulamayı harmanlama imkânına sahip olacaklar.

İşverenlerimiz ise uygulama konusunda işletmesinde deneyim kazanmış olan personeli nitelikli eleman olarak işletmesinde değerlendirebilme imkânına kavuşacak. İşyeri eğitimini ilk olarak Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü son sınıf öğrencisi olan 9 kişi ile Pazarlama Bölümünde okuyan 24 öğrenci ile başlatacağız.

Önümüzdeki yıllarda farklı bölümlerin de işyeri eğitimine dâhil edilmesini hedefliyoruz. İşyeri eğitimi kapsamında öğrencilerin, sigorta primleri üniversite tarafından karşılandığı için işyerlerine herhangi bir maliyet yüklemeyecek, öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacaktır.

Bu protokol üniversiteyle işbirliğimizin bir parçası. Bunun yanı sıra Üniversite ile tez destekleri konusunda da işbirliğimiz bulunuyor. Elbette bu işbirliğini daha fazla geliştirmemiz de gerekiyor. İşyeri eğitimi konusunda Üniversite-Oda arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesini diliyorum."

İş dünyası ile işbirliğini çok önemsiyoruz

Protokol töreninde konuşan Akdeniz Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, "Güzel bir amaç için burada toplandık. ATSO ile imzalayacağımız protokol hem öğrencilerimizin eğitim hayatına katkı sağlayacak hem de okul sonrası iş bulmalarını kolaylaştıracak. Amacımız mezun olan öğrencilerimize yol göstermek ve iş bulmalarını sağlamak.

İş dünyası ile öğrencileri buluşturacağımız bu ortak çalışmayla öğrencilerimiz iş bulma kolaylığı yaşarken iş dünyasının da kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmış olacak. Akdeniz Üniversitesi olarak, iş dünyası ile işbirliğini çok önemsiyoruz. Bu yüzden şimdilik bir yüksekokulumuzun bölümlerinde okuyan öğrenciler için planladığımız bu projeye daha sonra diğer fakülte ve yüksekokullularımızı da dahil etmeyi istiyoruz" dedi.

Sosyal bilimler alanında teorik eğitime ağırlık verildiğini ve uygulamalı eğitimin yeterli olmadığını dile getiren Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Gülmez de; "İşyerinde Eğitim Protokolü sayesinde uygulamaya ağırlık veren bir çalışmaya giriyoruz. Öğrenciler, 3,5 ay boyunca bir stajyer gibi değil işyerinin elamanı gibi çalışacak.

Bu eğitim sayesinde de iş dünyasının arzu ettiği personelin nasıl olduğunu görme şansı bulacaklar ve kendilerini bu yönde geliştirecekler. Bu yıl 3,5 ay olarak planlanan bu eğitimi ilerleyen yıllarda 1 yıla yaymayı planlıyoruz." diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım