Menu
RSS

Antalya İMO: İnşaatta Sertifika Krizi Kapıda

Antalya İMO: İnşaatta Sertifika Krizi Kapıda

İnşaat sektöründe çalışanlar için sertifika şartı getirildi. İşçiler sertifika almazsa 25 Mayıs`tan itibaren çalışamayacak. 1 milyon işçi için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik sertifikasını sadece 20 bin kişi alırken, sürenin uzatılmaması halinde işçi krizi yaşanacağı uyarısı yapılıyor.

40 meslek için getirilen sertifika alma zorunluluğu süresi 25 Mayıs 2016 tarihinde sona eriyor. Şimdiye kadar sadece 20 bin kişinin sertifika aldığı söyleniyor.

25 Mayıs`tan sonra sertifikasız isçilere çalışma yasağının inşaat sektöründe krize yol açacağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, sürenin kademeli olarak uzatılmasını istiyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü çalışanları için sertifika şartı getirildi. İnşaat işçileri sertifika almaması durumunda 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışamayacak. 1 milyon işçi için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik sertifikasını sadece 20 bin kişi alırken, bu durumun işçi krizi yaşanmasına sebep olacağı uyarısı yapılıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı sertifika konusunda çok az bir süre kalmasına karşın çok sayıda işçinin başvuruda bulunmadığını söyledi.

Balcı, "Şantiyelerde belgeli işçi sorunu başlayacak. Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak. Yetkililerin süreyi uzatarak kademeli bir geçiş için sertifika alınmasını teşvik edecek önlemler alınması gerektiğini" söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getiren yönetmeliğin uygulamaya girmesine 1 aydan daha kısa bir süre kaldı. 40 meslek için getirilen mesleki yeterlilik belgesinin 25 Mayıs`ta yürürlüğe girmesinin ardından işçi krizinin yaşanacağı ifade ediliyor. Sertifikasız işçi başına firmalara 500 TL ceza kesilecek.

Yönetmeliğin bu şartlarda devreye girmesi durumunda inşaat sektöründe belgeli işçi krizi yaşanacağına işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Balcı, "Sektörü disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olmaz.

Ancak bu durumda sürenin uzatılmasının sektörde yaşanacak karmaşa engellenebilir. En azından kademeli olarak geçiş yapılması lazım. Bu konu kamuoyunda fazla yer almadığı için çalışanların fazla bilgisi bulunmuyor." diye konuştu.

Belge Şartı Gereken 40 Meslek

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen inşaat sektörüne ilişkin meslekler şöyle:

Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı,

Endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı.

yukarı çık
0
Paylaşım