Menu
RSS

Antalya Ekonomisine Interfresh Eurasia Katkısı

Antalya Ekonomisine Interfresh Eurasia Katkısı

Interfresh Eurasia Sebze, Meyve, Ambalaj, Depolama, Lojistik, Tarım Makine ve Teknolojileri Fuarı’nın 28-30 Eylül tarihlerinde ANFAŞ’ta yapılacağını bildiren

Interfresh Eurasia Genel Koordinatörü Murat Özer, fuar için kente gelen ziyaretçilerin harcadığı her 100 Euro’nun 85’inin kent ekonomisine gittiğine dikkat çekti. Fuara gelen yabancı ziyaretçilerin ticaret için geldiğinin de altını çizen Özer, ucuz turist olmadıklarını kaydetti.

ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 28-30 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan Interfresh Eurasia Sebze, Meyve, Ambalaj, Depolama, Lojistik, Tarım Makine ve Teknolojileri Fuarı’nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Sektördeki yenilik ve gelişmelerin anlatıldığı toplantıya,

Interfresh Eurasia Genel Koordinatörü Murat Özer, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) başta olmak üzere kurum ve kuruluşların başkan ve temsilcileri katıldı.

Interfresh Eurasia ile ilgili ayrıntılı bilgi paylaşan Özer, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 büyüdüğünü, bu yılki teyit oranının da sevindirici noktaya ulaştığını bildirdi. Fuarların yapıldıkları şehirlere katkısına dikkat çeken Özer, harcanan her 100 Euro’nun 85 Euro’sunun şehrin ekonomisine gittiğinin altını çizdi.

Bu yıl 4’üncüsü 28-30 Eylül tarihlerinde ANFAŞ’ta gerçekleştirilecek olan Interfresh Eurasia Sebze, Meyve, Ambalaj, Depolama, Lojistik, Tarım Makine ve Teknolojileri Fuarı ve yurt dışı çalışmalarla ilgili bilgi veren Özer, fuarın geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 büyüdüğünü bildirdi.

Kent dinamiklerinin katkılarıyla Interfresh Eurasia’nın daha da büyüyeceğini söyleyen Özer, yakın zamanda Türkiye ve Antalya’ya marka kazandıracağına inandıklarını belirtti.

Interfresh Eurasia’ya geçtiğimiz yıl 42 farklı ülkeden yabancı ziyaretçinin geldiğini hatırlatan Özer, “58 ülkede tanıtım yapmıştık. Bu yıl da aynı yerlere koşuyor. Bugün itibariyle 31 farklı ülkeden yabancıların uçak biletlerini aldıklarını ve geliş saatlerini dahi teyit ettiklerini biliyoruz.

Önümüzde daha 103 gün var. 103 gün kala yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme ve 31 ülkenin teyidi var. Bu yıl çok daha iyi noktaya ulaşacağına inanıyorum” dedi.   

Fuarların yapıldıkları şehirlere katkılarını dile getiren Özer, “Bu bir ihracat fuarı. Fuarlar yapıldıkları şehirlere ciddi anlamda maddi katkı sağlar. Almanya’da yapılan istatistiklere göre harcanan her 100 Euro’dan 85 Euro’su direkt şehre gidiyor. Fuara gelen yabancı ziyaretçi ticaret için gelir.

Ucuz bir turist değildir. Harcadığı her 100 Euro’nun 85’i şehre gider. Otele, ulaşıma, restoranlara, alışverişe gider. Özellikle kış aylarında yapılan fuarların şehre katkısı azımsanamaz” şeklinde konuştu.

Fuarların şehirler için çok önemli olduğunu kaydeden ATSO ve AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, “Interfresh Eurasia’yı da daha nitelikli hâle getirmek için hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Daha fazlasını yapmanın yollarını aramak zorunda olduğumuzu da biliyoruz.

Biz bize yaptığımız fuarın bir faydası yok. Onun için yabancıların katılması çok önemli. Fuara gelecek olan yabancılar bir katma değerdir” dedi.

Ticaret ve ekonomi adına yurt dışında çalışmalar yaptıklarına işaret eden Bahar, “Gidemediğimiz yer bizim değildir” diyerek son dönemde yaşanan vize sorununa dikkat çekti. Belli bir rakamın üzerindeki ihracatçıların yeşil pasaporta kavuşabilirken yeşil pasaportun iş adamları,

kültür sanatla uğraşanlar boyutunda genişletilmesini isteyen Bahar, sektörel sorunlara da dikkat çekti.

Antalya’nın tarım açısından müthiş bir potansiyele sahip olduğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır ise, şöyle konuştu:

“Özellikle tarımdaki gelişmeleri takip etmek, yeni teknolojileri görmek açısından bu fuar çok önemli. Artık eski bildiklerimizde yeni şeyler yapma şansımız kalmadı. Dünyadaki şartlar değişiyor. Dünyada özellikle yaş meyve sebze konusunda eskiye oranla daha taze ürüne ulaşma isteği oluştu.

Bunun da altyapısı depolama, lojistikten geçiyor. Bu fuarda hemen hemen hepsini görebiliyoruz. Bundan sonra değişen koşullara kendimizi hazırlamamız gerekirken önemli konulardan birisi de artık ürünlerin fiziki hareketinin minimuma indiği, dijital ortamlarda ticaretinin uluslararası yapıldığı mekanizmaları kurmak.

Bu mekanizmaları kurmak için de özellikle uluslararası bu platformlar çok önemli. Artık ‘Ben şu ürünü ürettim ve önüme gelen kasaya koydum, al bunu sat’ devri bitti. Ürettiğiniz ürünün karbon ayak izinden ambalajına kadar her şey çok önemli hâle geldi.

Gönderdiğiniz ürün raf ömründen evdeki mutfak ömrüne kadar önemli. Fuarlar kapsamında düzenlenen toplantılara, seminerlere katılan hocalarımızla, dünya markalarının buralara gelmesiyle bu etkileşimi yakalayabiliyoruz.”

Antalya’nın tarım konusunda belli bir mesafeye geldiğini dile getiren Çandır, “Biz sadece domates üreterek tarımımızı daha ileriye götüremeyiz. Daha fazla yükte hafif pahada ağır ürünlere evirilmemiz gerekiyor. Özellikle tarıma hammadde, yarı mamül ürünler üretmenin yollarını bulmalıyız.

Bu networkler bizi dünya piyasasına açacak. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda diğer katılımcılar da fuara ve tarım sektörüne ilişkin görüşlerini dile getirdi.

yukarı çık
0
Paylaşım