Menu
RSS
Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Prev Next

Bu Berber Çok Farklı: İşyerine Kütüphane Kurdu

Bu Berber Çok Farklı: İşyerine Kütüphane Kurdu

Muğla'da berberlik yapan 37 yaşındaki Kıvanç Başkan, vatandaşların kitap okuma alışkanlığını kazanmak için işyerinde ve köy kahvehanelerinde kütüphaneler oluşturdu. Başkan, "Okumak isteyenler alıp götürüyor, okuyor, geri getiriyor. Getirmezse de canı sağolsun" dedi.

Milas ilçesinde berber dükkanı bulunan evli ve 1 kız çocuğu babası Kıvanç Başkan, anlamlı bir projeye imza attı. Ortaokul mezunu Başkan, 'Al, oku, getir' ismini verdiği projesiyle ilk olarak, dükkanında kitaplık oluşturdu.

Kendi imkanlarıyla onlarca kitap alıp, kütüphaneyi zenginleştiren Başkan, işyerine gelen müşterilere, projesi hakkında bilgiler verdi. Kısa sürede çığ gibi büyüyen proje kapsamında 7'den 70'e herkes kitap bağışında bulundu.

Dükkana gelen, çocuğu, genci ve yaşlısı, kütüphaneden istediği kitabı aldıktan sonra okuyup tekrar geri getiriyor.

Dileyen herkesin kütüphaneden faydalandığını belirten Başkan, "Kitabı alırken, 'ismin, telefon numaran, adresin ne diye sorulmuyor. Okumak isteyenler alıp götürüyor, okuyor, geri getiriyor. Getirmezse de canı sağolsun.

Projemi çevremdeki diğer esnaf arkadaşlara da önerdim. Çoğu kabul etti. Şu anda 8 dükkan ve iki de köy kahvehanesinde kitaplık oluşturdum. Bir bakkaldan alışveriş yapan çocuk, dilerse kitap alıp götürüyor.

'Okuyup getirirsen iyi olur, sonra yine kitap alabilirsin' diyoruz. Güzel sonuçlar alıyoruz" dedi.

Kitap okuma alışkanlığının önemine dikkat çeken Başkan, "Amacım, insanlarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi, düşünen, araştıran, keşfedebilen, icatlar, buluşlar yapabilen bireyler olabilmeleri için katkıda bulunmak. Projeyle ben sadece kitap okuma alışkanlığı aşılamayı değil, çocukların, yetişkin erkek ve kadınların düşünmelerini sağlamayı amaçladım" dedi.

Başkan, çocukların, 'berber, kasap, lokanta, otel, kafeterya', gibi alanlarda kitaplar görerek, okumanın bilincine ulaşabileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal yaşam alanlarındaki 10 işletmede kütüphane oluşturdum. Şehir yaşamlarında olduğu kadar, en fazla köylerimizde okuma alışkanlığı eksikliği var. Eğitim her zaman geleceği düşünmektir.

Bir müşteri berberde tıraş olup çıkmadan kitaplığımdan kitap alıp bir dahaki tıraşa getiririm diyebiliyor. Aynısı kasap, otel, kafeterya, lokanta, kıraathane ve marketler için de geçerli.

Bu sıcaklık, insanların raflardaki kitaplara el uzatmalarını kolaylaşıyor. Kitaplar üzerine işletmelerde sohbetler yapabiliyor ve insanlar böylelikle bile birbirinden çok şeyler öğrenebiliyor. Günümüz ekonomik şartlarında asgari ücretle yaşayan insanların kitap almaları zor."

yukarı çık
0
Paylaşım