Menu
RSS

TSK’da Yeni Dönem, Akıllı Nokta Vuruşu: Hedefim Sadece Sensin!

TSK’da Yeni Dönem, Akıllı Nokta Vuruşu: Hedefim Sadece Sensin!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK tarafından geliştirilip Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edilen mühimmatın test atışının başarılı bir şekilde sonuçlandığını duyurdu. Son yıllarda terörle mücadelede ve özellikle sınır ötesi hava operasyonlarında

sıkça kullanılan hassas güdüm kitleri test edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Ekim'de katıldığı törende teslim edilen Hassa Güdüm Kiti HGK-82'nin test atışı gerçekleştirildi.

Hedefim Sadece Sensin!

TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı test atışında Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da hazır bulundu.

37 bin feet'ten test atışı

Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi'nde icra edilen uçuşta, 37 bin 500 feet'te F 16 savaş uçağı, 17 kilometre menzilden hedefi başarıyla vurdu. Bakan Varank, atış sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F16 savaş uçağının pilotuyla irtibata geçerek, “Çok başarılı bir atış oldu. İnşallah devamını bekliyoruz. Tebrik ediyorum” dedi.

Sosyal medyadan duyurdu

Bakan Varank, başarılı test atışını sosyal medya hesabından duyurdu. Varank, “TÜBİTAK SAGE'de geliştirip Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslimatını gerçekleştirdiğimiz, genel maksat bombalarını ANS/KKS güdümlü mühimmata çeviren Hassas Güdüm Kiti 82 (HGK-82), yapılan testlerde 37.500 feet'ten 17 km uzaklıktaki hedefi başarıyla vurdu.” ifadesini kullandı.

Akıllı nokta vuruş

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen HGK-82'nin geliştirme ve sertifikasyon testleri, 2018 yılı başında tamamlanmıştı. HGK-82, MKEK tarafından üretilen Mk-82 tipi güdümsüz genel maksat bombalarına takılarak bombanın operasyon menzilini arttırırken, güdüm yeteneği ile hassas vuruş kabiliyeti kazandırıyor.

Bu sayede serbest düşüş yapan genel maksat bombası, akıllı, nokta vuruş kabiliyeti olan milli bir silah sistemine dönüşüyor.

Her türlü hava koşulunda

Türkiye, son yıllarda terörle mücadele ve sınır ötesi hava operasyonlarında sıkça hassas güdüm kitlerini kullanıyor. Bu ailenin yeni bir üyesi olan HGK-82, her türlü hava koşulunda kullanılabiliyor.

Milli imkânlarla geliştirilen ve üretilen HGK-82, sahip olduğu özelliklerle TSK'nın ve Türk Savunma Sanayinin dışa olan bağımlılığını azaltırken, savunma sanayinin millileşmesine yönelik yapılan çalışmalar içerisinde önemli bir yer tutuyor.

yukarı çık
0
Paylaşım