Menu
RSS

Tekel Bayileri: ‘Üzerimizdeki Baskılara ‘Dur’ Demek İstiyoruz’

Tekel Bayileri: ‘Üzerimizdeki Baskılara ‘Dur’ Demek İstiyoruz’

Tekel bayileri bugün Ankara Kuğulu Park’ta eyleme çıkıyor. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Aybaş: Üzerimizdeki baskılara, sahte içki ve sigaraya, meslektaşlarımıza yapılan saldırılara, kesilen hukuksuz ve ahlaki olmayan cezalara ‘dur’ diyoruz

Ankara’daki tekel bayileri bugün Kuğulu Park’ta toplanıyor. Tekeller üzerlerindeki baskılara artık dayanamadıklarını ve özellikle saat 22.00’den sonra alkollü içki satış yasağının esnetilmesini istiyor.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP) Başkanı Özgür Aybaş, bütün baskılara ‘dur’ demek için bu kararı aldıklarını belirtti.

Yüzde 31 Azaldık

Aybaş “Bizler bu ülkede vergisini veren ticaretini yapan ruhsatlı izinli 165 bin tane bakkal ve büfeyiz. Bakkal ve büfe sayısı son 10 yılda yüzde 31 azalarak; 240 binden 165 bine düştü.

Sadece son 1 yılda zincir market sayısı yüzde 13 artarak 28 bine ulaştı. Bu, şunu göstermektedir ki küçük olanı, mahalle bakkalımızı yok etme politikası uygulanmaktadır.

Türkiye 'de yıllardır küçük esnafın yaşadıkları ve yapılan haksız baskılara dayanacak gücü kalmamıştır” diye konuştu.

Saat 22.00 ile 06.00 arasında alkollü içki satışını yasaklayan yasanın bir garabet olduğunu ifade eden Aybaş “Büyük zincir marketler ve gros marketlere yönelik hiçbir düzenleme yapmadan çıkarılan bu yasa,

içki satan küçük esnafı ve yılların mahalle bakkalını yok etme, yılların emanetçi bakkalını bitirme ve en yakın komşunun başı sıkıştığında tek kapısını çaldığı bakkalını ortadan kaldırma yasasıdır.

22.00’de içki satışını yasaklayan bu yasa bir taraftan biz esnafı müşteriyle karşı karşıya bırakırken bir taraftan da kolluk güçleriyle karşı karşıya kalmamıza sebep olmaktadır.

İçki satış yasağı ile içki vermediğimiz müşterinin darbına maruz kalırken içki sattığımızda da kolluk güçlerinin tutmuş oldukları tutanaklara ve ağır cezalarla karşılaşıyoruz.

Bu garabet yasayla beraber birçok fırsatçı tarafından birçok esnaf arkadaşımıza düzmece, yalan tutanaklar tutulmuş, hukuki ve ahlaki olmayan milyonlarca lira para cezasıyla meslektaşlarımızın meslekleri ellerinden alınmış;

gelecekleri, aileleri belirsizliğe terk edilmiştir. Bu yasa bize, bakkal ve tekel esnafına çıkarılmış bir yasadır, bizleri yok etme yasasıdır, yanı başımızda adım başı açılan zincir mağazalara ezdirme yasasıdır” dedi.

Haksız Rekabet Son Bulsun

Büyük marketlerle aralarında haksız rekabet olduğunu belirten Aybaş şöyle devam etti: “Haksız rekabetin son bulmasını istiyoruz. Bizler AVM ve zincir mağazaların kapatılmasını değil, düzenleme getirilmesini istiyoruz.

AVM ve zincir mağazaların açılış ve kapanma saatlerinin daha erken saate çekilmesini istiyoruz. Bizler her köşe başına her sokak arasına açılan binlerce şubesi olan kartelleşmiş marketlerin şehir dışına taşınmasını istiyoruz.”

Sahte içki satışının da kendilerini mağdur ettiğini aktaran Aybaş “Sahte içki yapana ve satana verilen cezalar ödül mahiyetindedir. Sahte içkiyi devlet kendi eliyle teşvik ederek biz küçük esnafların sonunu hazırlamıştır.

Vergisini peşin ödeyip sattığımız bir biradan dolayı aldığımız ceza 55 milyon TL’dir, sahte içki satanlara, esrar satanlara, bonzai satanlara verilen ceza ise kabahatler kanunu gereği uygulanmakta olan cezadır ve denetimli serbestlik ile yumuşatılıyor” ifadelerini kullandı.

Kapanıyoruz, Yok Oluyoruz

Bütün bu yaşananlara ‘dur’ dediklerini belirten Aybaş “Artık tekel tekel kapanıyoruz, tekel tekel yok oluyoruz. Tekel ve kuruyemişçiler olarak.

Üzerimizdeki baskılar, saat 10 yasası, AVM’lerdeki haksız fiyat politikası, sahte içki ve sigaraya, meslektaşlarımıza yapılan saldırılara, asılsız ve düzmece tutulan tutanaklara ve onlara kesilen hukuksuz ve ahlaki olmayan cezalara ‘dur’ diyoruz” diye konuştu. Kaynak Birgün.net

yukarı çık
0
Paylaşım