Menu
RSS

Osman Çetin Budak: Antalya’da Ne Kadar Gelir Testi Borçlusu Var?

  • Yazan 
Osman Çetin Budak: Antalya’da Ne Kadar Gelir Testi Borçlusu Var?

İşsiz gençlerin ailelerine prim borcu çıkması önlenecek mi? CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, gelir testi uygulamasını TBMM gündemine taşıyarak, “Antalya’dan kaç kişi borçlu durumda. İşsiz gençlerin ailelerine bir de prim borcu yükü çıkması önlenecek mi” diye sordu.

CHP Antalya Milletvekili Budak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, genel sağlık sigortası kapsamında getirilen “gelir testi uygulamasının milyonlarca yurttaş için ağır mağduriyetlere yol açtığını kaydetti.

Af niteliğinde düzenlemeler yapılmasına rağmen, sağlıklı bir sonuç alınamadığını kaydeden Budak, “Ayrıca, ailesiyle birlikte yaşayan ve iş bulamayan gençler ya sağlık hizmetlerinden yararlanamamakta ya da geçimlerini sağlamakta zorlanan ailelere, işsiz ya da 25 yaşını aştığı halde üniversitede okuyan çocukları için sigorta primi yükü çıkmaktadır” dedi.

Gelir testi yaptırma yükümlülüğünde olup, bunu yaptırmayan yurttaşların sayısı bu durumdaki yurttaşların toplam borç tutarı konusunda bilgi isteyen Budak, “Antalya’da ilçelere göre gelir testi yaptırmadığı için prim borçlusu durumuna düşen yurttaş sayısı ne kadardır? Antalya’daki yurttaşların prim borçlarının tutarı ne kadardır? Antalya’da kişi başı ortalama borç tutarı ne kadardır? Gelir testi yaptırmadığı için borçlu olan ancak 2 Kasım 2015’e kadar başvuru yaparak, borcunu yapılandıran ya da sildirenlerin sayısı nedir? Ne kadar borç yapılandırılmış, ne kadar borç silinmiştir? Antalya’da başvuran ve borçlarını yapılandıran ya da sildirenlerin sayısı nedir?” diye sordu. Budak şöyle devam etti:

İŞSİZ GENÇ PRİMİ NASIL ÖDEYECEK

“Halen 18 yaşından büyük olup bir işte çalışmadığı ve geliri olmadığı halde sigorta primi ödeyen kişi sayısı nedir? Bu durumda olup, prim borçlusu durumunda olanların sayısı nedir? 25 yaşını geçtiği halde yükseköğretime devam eden ve prim borçlusu durumuna düşenlerin sayısı kaçtır? Kaç kişi ödeme yapmaktadır?

Yurttaşları ağır borç yüküyle karşı karşıya bırakan ve yürütülmesinde de zorluklar yaşandığı çıkarılan af kanunlarıyla anlaşılan gelir testi sistemi gözden geçirilecek midir? 18 yaşını aştığı halde gelir getirici bir işte çalışmayan, üniversiteye geç başladığı ya da ikinci bir üniversite okuduğu için 25 yaşını aşan kişiler için gelir testi zorunluluğu gözden geçirilecek midir? Zor koşullarda geçinmeye çalışan yurttaşlara, işsiz veya üniversitede okuyan çocukları için ek prim yükü yüklenmesine son verilecek midir?”

yukarı çık
0
Paylaşım