Menu
RSS

Ömer Çelik'ten Brunson Açıklaması: Türkiye Hiçbir Taviz Vermemiştir!

Ömer Çelik'ten Brunson Açıklaması: Türkiye Hiçbir Taviz Vermemiştir!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, "Türkiye hiçbir taviz vermemiştir, dayatmaların en yüksek sesle haddini aşan şekilde ifade edildiği bir noktada bile geri adım atmamıştır" dedi.

AK Parti Adana İl Başkanlığı'nda gündeme dair açıklamalarda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, rahip Brunson olayının Türkiye'de gündeme geldiği dönemde ABD tarafından atılan tweetleri hatırlattı.

Çelik, "Orada belli bir saat vererek, 'şu gün, şu saate kadar bırakılmazsa şu tavırları koyacağız', 'İlişkilerin arasına bir takım engellerin çıkartılması için çeşitli politikalar yapacağız, çeşitli yaptırımlar ortaya koyacağız' diye pek çok açıklama yapıldı.

Amerikan başkanı tarafından ve başkan yardımcısı tarafından, hatta son derece yadırgadığımız bir biçimde belli bir saat verdiler, 'şu saat ve şu gün serbest bırakılması gerekiyor' diye. Arkasından 2 bakanımıza dönük olarak bir karar aldılar.

ABD Başkan Yardımcısı Pence, bir yerde yaptığı konuşmada Türkiye'ye dönük ifadelerini sabitlenmiş twitter haline getirdi ve bunu günlerce kendi hesabında tuttu. Tabi bu dayatmalar karşısında Türkiye'nin herhangi bir şekilde onların tutumuna uyum sağlaması ya da onların verdiği bir takvimle hareket etmesi söz konusu değildir.

Dolayısıyla burada Cumhurbaşkanımızın baştan beri tavrına dikkat edindiği zaman hiçbir şekilde bu dayatmalara prim vermeyen, bu dayatmaları hiçbir şekilde önemsemeyen ve Türkiye'nin kendi yolunda gitmesini, kurumların kendi kararlarını vermesi, takvimlerine uyması konusundaki ifadelerinin korunması şeklinde bir tutum altığı ortadadır.

Gelinen aşamada yargısal akış tamamlandı, en azından şu safhada tamamlandı ve suçu sabit görülerek belli oranda bir ceza verildi bu şahsa. Daha  sonra da yattığı süreye sayılarak tahliye edildi. Karşı tarafta bunu temyize göndereceğini söyledi. Dolayısıyla bu safhada yargısal akış tamamlandı ama diğer aşamalar devam edecek" dedi.

HİÇBİRİNE PRİM VERİLMEDİ

Rahip Brunson'ın dayatmalar neticesinde serbest bırakıldığı yönünde yapılan eleştirileri değerlendiren Çelik, şunları söyledi:

"Sürecin takip edilmemesinden kaynaklanan bir yaklaşım bu. Başından beri dikkat ederseniz, ilk açıklamaların yapıldığı günlerde Amerikan başkanın ve başkan yardımcısının gün ve saat vererek Türkiye'yi hiçbir şekilde kabul etmeyeceğimiz bir dille, hükümeti tehdit etmeye kalkışarak, haddini aşarak bu şekilde yaklaşımlar ortaya konulduğunda, bunların hiçbirine prim verilmedi.

'Bu dayatmalar neticesinde bu karar çıktı' diyenlerin dikkat etmesi gereken şudur; O  tweetler atıldığı zaman, bu açıklamalar yapıldığı zaman, Türkiye'yi birileri haddini aşan bir biçimde tehdit etmeye kalktığı zaman bunların hiçbirine Türkiye tarafından, Cumhurbaşkanımız tarafından bir prim verilmedi.

Bu dayatmalara karşı hiçbir şekilde Türkiye, bir adım atmayacağı açık ve net bir şekilde söylendi. Eğer belli dayatmalar neticesinde bu kararlar alınacak olsaydı o dayatma ifadelerinin ortaya çıktığı zaman eşzamanlı olarak Türkiye'ye ekonomik saldırılar yapıldığı zaman Türkiye bu kararları alırdı.

Dolayısıyla Türkiye bu dayatmalara teslim olmamış, tam tersine milli onur, milli haysiyet ve kendi milli çıkarları temelinde Türkiye'nin egemenlik haklarının, kurumların egemenlik haklarının korunması temelinde tutumunu sürdürmüştür.  Dolayısıyla dayatma ifadesi kullananların bu takvimi gözden geçirmeleri gerekir.

Bakanlarımıza karşı yaptırımlar koydular, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde karşı karşıya kalmadığı kadar ağır bir ekonomik saldırı ortaya koydular ve bunu alenen yaptılar. Dolayısıyla dayatmalarla hareket edilecek olsaydı o zaman yapılırdı. O dayatmalar ortaya çıktığı zaman, tehditler haddini aşan tehditler ortaya çıktığında bu yapılırdı. "

yukarı çık
0
Paylaşım