Menu
RSS

CHP’li Kara’dan Meclise, Antalya Boğaçayı Projesini Araştırın

CHP’li Kara’dan Meclise, Antalya Boğaçayı Projesini Araştırın

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından asrın projesi olarak lanse edilen Boğaçayı Projesinin çevreye vereceği zararların göz ardı edildiğini belirten CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, ilgili meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurulduğu halde dikkate alınmadığını söyledi.

TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesi’nin gerekçesinde "Yapılacak proje ile Boğaçayında su kotu, deniz seviyesinden aşağıya çekilerek uygun hale getirilecek ve teknelerin içeri girebilmesi sağlanacaktır. Bu yüzden teknelerin oluşturacağı kirlilik nedeniyle çevresel faktörler dikkate alınmamaktadır.

Boğaçayı yeraltı sondaj kuyularındaki suların tuzlanması nedeniyle tatlı su kaynaklarının da tehlikeye girebileceği iddiaları mevcuttur. Yeraltı sularındaki tuzlanma sonucu kullanım suyu ve tarımda kullanılan suyun kullanılamama riski mevcuttur. Boğaçayı projesi şehrin altyapı ve üst yapısına uygun olmak zorundadır, ancak bu uygunluk aynı zamanda doğal çevreyi etkilememelidir, bilimsel verilerin ve ilgili oda ve STK’ların görüşleri mutlaka dikkate alınmalıdır.

Doğada yaratacağınız bir tahribatın sonuçları ne yazık ki yıkıcı olabilmektedir.

Deniz seviyesi yükselmesi, fırtına ve taşkın gibi doğal olayların yaratacağı olumsuzluklar detaylı senaryolarla incelenmemiştir. Oluşacak doğal afetler sonucu meydana gelecek yıkım istenmeyen üzücü olaylara yol açabilir.’’ ifadelerine yer veren CHP’li Kara, "Boğaçayı Havzası’nın Mutlak 1. Ve 2. Derece Yeraltı Suyu Koruma Alanları üzerinde yer almasından ötürü koruma alanlarında yapılacak inşa faaliyetleri yer altı sularına onarılmaz zararlar verecektir’’ diye ekledi.

Yabancı yatırımcıların özellikle de Basra Körfezi’ndeki Arap Ülkelerinin projeye yatırım yapacağı ve bu bölgenin yeni rant alanları yaratacağını söyleyen Kara, AKP iktidarının ve yerel yönetimlerinin yenileme ve ıslah kavramlarına yükledikleri anlamın, yeni rant alanı sağlamak olarak anlaşıldığını ifade etti.

Boğaçayı projesine yapılacak olan Mega Yat Limanının Konyaaltı Plajının doğal yapısı ve plajı kullanan vatandaşlar açısından riskler oluşturacağını, projenin batı yakasının tamamen liman alanı olarak konumlandırılması ile beraber sahil ve kumsalların yok olacağını belirten CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, Yerel makamların müteahhitlik zihniyetinden kurtulması ve evrensel normlarda insan ve doğanın uyumunu dikkate alan çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

yukarı çık
0
Paylaşım