Menu
RSS

CHP’li Devrim Kök Başbakana Expo 2016’yı Sordu

CHP’li Devrim Kök Başbakana Expo 2016’yı Sordu

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Antalya Milletvekili Devrim Kök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan Expo 2016’yı sordu. Antalya Expo 2016 için yapılan ve yer seviyesinden 100,7 metre yüksekliğe ulaşan Expo Kulesi ile ilgili olarak, inşaat sahasının pamuk tarlalarının ortasında olduğu,

Expo 2016’nın maliyetinin 2.25 milyar TL civarında olduğu, yerleşim yerlerine uzak olması, , arazinin yılda birkaç kez sel baskınına maruz kalması nedeniyle turizm açısından kullanıma elverişli olmadığı ve Expo 2016’ya katılacak ülke sayısının çok az olması nedeniyle, ülkelere fuara katılmaları için masraflarının Türkiye tarafından karşılanma sözü verildiği iddialarının basında ve kamuoyunda yer aldığını ifade eden Devrim Kök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası kapsamında Expo 2016’yı sordu.

Kök, öncelikle 31.12.2015 tarihine kadar Antalya Expo 2016 için, tüm bakanlıkların katkıları dâhil olmak üzere sağlanan bütçe ne kadar olduğu konusunda bilgi istediğini, kendisine gelen bilgilerde bu bütçenin yetmemesi nedeniyle ek bütçe de konulduğunu, Expo için bütçeden 1.6 milyon TL, ilaveten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından 650 milyon TL olmak üzere 2.250 Milyar TL, yani yaklaşık olarak 1 milyar dolar para harcanacağını söyledi.

Bununla birlikte proje kapsamında yapılan Expo Kulesinin kent merkezine 20 km. uzaklıkta olduğu, bulunduğu yerin, Aksu Ovası olarak bilinen pamuk tarlalarının içinde yer aldığı, kuleye en yakın yerleşim alanının 5 ila 10 km arasında olması nedeniyle Expo Kulesinin turistik amaçlı kullanılmasının mümkün olmadığı iddialarına da yer veren Kök, Başbakan’dan “1121 dönümlük alanda yapılan fuar inşaatının yapıldığı alanın aslında dere yatağı olduğu, yılda birkaç kez sel baskınlarının yaşandığı, açılışa yetiştirilmek için kulenin temelinde fore kazık kullanılmadığı, fuar bittikten sonra bu alanın TOKİ’ye devredileceği doğru mudur? Expo kulesinden beklenen turizm geliri yıllık ne kadar diye sordu.”

Şubat 2016 tarihi itibariyle Expo 2016 fuarına katılacağını bildiren ülke sayısının henüz 16-17 civarında olduğunu kaydeden Kök, bu ülkelerin adları sır gibi saklanıyor.

Hatta bazı ülkelere sırf Expo 2016’ya katılsın diye sübvansiyonlar uygulandığı, masraflarının Türkiye tarafından karşılanacağının söylendiği iddiaları var.   İtalya’da yapılan Expo’ya yaklaşık 145 ülkenin katıldığını düşünürsek şu ana kadar Türkiye’ye başvuran katılımcı ülke sayısının 16-17 civarında olması düşündürücüdür.

Ayrıca, 2015 Kasım ayında Antalya'da toplanan G-20 zirvesi için Serik girişine yapılan köprü ile ilgili olarak basında ve kamuoyunda ciddi suçlamalar olduğunu ifade eden Kök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na köprünün ihale bedelini, keşif artışı yapılıp yapılmadığını, ayrıca bu köprü için bu güne kadar yapılan ihale sayısı ve toplam harcama tutarı ne kadar olduğunu, köprünün inşası sırasında zemin güçlendirmesi yapılmadığı için çöktüğü, bu nedenle göçen yerlerin yeniden yapıldığı, yapılan harcamaların bu nedenle iki katına çıktığı doğru mudur? Diye sordu.

Kök, “eğer bu iddialar doğru ise yüklenici firmadan herhangi bir tazminat talep edilmesi gerekir. Tazminat talep edilmedi ise nedeni açıklanmalıdır”. Dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım