Menu
RSS

Antalya’da CHP’li Kadınlardan Müftüye Nikah Yetkisine Tepki!

Antalya’da CHP’li Kadınlardan Müftüye Nikah Yetkisine Tepki!

CHP Antalya İl Kadın Kolları CHP il binası önünde toplanarak müftülere nikah kıyma yetkisini protesto ettiler. CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci basın açıklamasında  “Türkiye gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunlar varken;

iktidar aile kurumunda kadının yasalardan aldığı hakkı gasp etmeye çalışıyor” dedi.

Deveci “Biz kadınlar soruyoruz; Kadınlar her gün öldürülüyorken, her gün tacize, tecavüze, şiddete uğruyorken, mutfakta yoksulluğa karşı direnirken, çalışma hakları elinden alınıyorken, 4+4+4 ile öğrenim hayatından uzaklaştırılıyorken, biz kadınların tek sorunu evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdır?” dedikten sonra;

“Ey AKP! Bilin ki; "8 yaşındaki kız çocuğunun ayağı sandalyede otururken yere değiyorsa evlenebilir" diye fetva veren tarikat şeyhlerinin; yurtlarda toplu istismara uğrayan çocuklara; " bir kereden bir şey olmaz"; ve kadına tecavüz edildiğinde" kürtaj yapılacağına anne ölsün, biz bebeğe bakarız" diyebilen siyasetçilerin; 8-12 yaşındaki kız çocuklarını imam nikahı ile gelin etmesine izin vermeyeceğiz.

Bu yasa tasarısı ile evde doğum yapıldığında kimlik almak için doğum raporu aranmaksızın beyan üzerine kimlik verilmesi, zorla, erken yaşta evlilik, çocuk tecavüzü ve tacizlerinin meşrulaştırılıp, gerek kadın ve gerek çocuk ölümlerinin yeniden artması ve yeni hukuki sorunların oluşmasına neden olacaktır.

Medeni Kanun'un kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunuz?

Bugünkü koşullarda, mevcut şartlarda; Türkiye'de evlendirme memuru sayısında bir eksiklik, yetişememe durumu mu var?” dedi

Deveci “müftülüklere de bu yetkinin verilmesi, aile kurumuna, sosyal hayata dini tahakkümün dayatılmasıdır, bu da "Laiklik İlkesi" ne aykırıdır, Türk Medeni Kanunu' nun yok sayılmasıdır, kabul edilemez! Buna izin vermeyeceğiz!” dedikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bu yasanın onaylanması halinde; Anayasa, Medeni Kanun ve Cumhuriyetin nitelikleri göz ardı edilecek. Kamu hizmetinin sadece bir inanca yönelik düzenleme ile her açıdan ayrıştırılmaya çalışılan toplumun, nikah üzerinden de bölünmesine yol açacaktır.

Dini nikah kıydıranlar, resmi nikah kıydıranlar. Dini nikah resmileştiği takdirde, kadın-erkek eşitliği ortadan kalkacaktır.

Müftülüğe, boşatma yetkisi de verilecek midir?

Endişe ile görüyoruz ki İktidar, bu ve bunun gibi uygulamalarla sinsice, laik düzeni yavaş yavaş yok etmeye çalışmaktadır.

Bir arada yaşamamızı sağlayan, laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir.

Bu gün daha net görüyoruz ki, siyasi iktidarın son yıllarda "dava" dediği şey Laik düzenin ve Atatürk Cumhuriyeti'nin yıkılması davasından başka bir şey değildir.

Bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu, direnen, mücadele eden kadınlardır!

Bizlere düşen, bu Medeni Kanunu daha ileriye taşımaktır.

Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak,

Gelin kadınlar bir olalım..

Atatürk Cumhuriyeti'ni yıkmaya çalışan, geleceğimizi karartan, kadını toplumdan dışlayan her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu ve bu yasa tasarısının çıkmaması için elimizden geleni yapacağımızı ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha haykıralım.

Bu düzenlemeyi derhal geri çekin!”

Parti önünde yapılan basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Akaydın, İl Başkanı Mustafa Erdem, İlçe başkanları, Kadın Kolları İlçe Başkanları, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar ve partililer katıldı.

yukarı çık
0
Paylaşım