Menu
RSS
Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Prev Next

AKHB’den Tahlil Ve İlaçta Cinsiyet Farklılığı Uyarısı!

AKHB’den Tahlil Ve İlaçta Cinsiyet Farklılığı Uyarısı!

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, "Kan tahlillerinde ve ilaç kullanırken cinsiyet farklılığı göz önüne alınmalıdır" dedi. AKHB Genel Sekreteri Necat Yılmaz, kan tahlilleri ve ilaç kullanımı konusunda açıklama yaptı.

Necat Yılmaz, "Kan tahlillerinde ve ilaç kullanırken cinsiyet farklılığı göz önüne alınmalıdır. Çünkü yapılan son araştırmalara göre erkek ve kadın arasında binlerce gen farklılığı vardır. Öyle ki son yapılan bir araştırmaya göre erkek ve kadın arasında 6 bin 500 gen farklığı tespit edilmiştir" dedi.

Prof. Dr. Necat Yılmaz, ABCP (Acta Biochimica Polonica) isimli dergide yayınlanan "Güneydoğu Anadolu'da Sitokrom P4502C9 (Karaciğer Enzimi) Genotipi ve Bazı Serum Tümör Belirteçleri ve Sitokinlerle Olası İlişkisi" isimli makalesinde de erkeklerde deride farklı gen yapısı sayesinde kıllanmanın farklı olduğunun belirtildiğini söyledi.

Prof. Dr. Necat Yılmaz, benzer şekilde erkek kas hücre genlerinin kadınlardan oldukça farklı olduğunu, erkeklerin infertil yani üreme yeteneğini kaybetmeye kadınlardan daha fazla yatkın olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Kadınların yağ sentezlemeye daha yatkın olduğuna değinen Prof. Dr. Necat Yılmaz, erkeklerden farklı olarak kadın sol kalp dokusunda, erkeklerden daha fazla yer alan bir genin, kalsiyum tutulumunu sağlayarak, menopoza kadar erkeklere oranla kadınların kalbini hastalıklardan koruduğunu söyledi.

Prof. Dr. Necat Yılmaz, kadınların bu avantajlarını, menopozda bilinmeyen bir sebep nedeniyle bu genin devre dışı kalması sonucu kaybettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Necat Yılmaz, "Özetle hastaların cinsiyet farklılığı tahmin edilenden çok daha fazla gen farklılığına bağlıdır. Özellikle kadın karaciğeri, ilaçları metabolize eden genlere, erkeklerden daha az sahiptir.

Bu nedenle ilaç kullanırken bu daha çok dikkati gerektirir. Bu durum ise 'Kadınlar Venüs'ten Erkekler Mars'tan' sözünü insanın aklına getirmektedir" diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım