Menu
RSS
Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Prev Next

Ukrayna Domates İçin Uyardı Antalya Tedirgin

Ukrayna Domates İçin Uyardı Antalya Tedirgin

Domateste kalıntı iddiası üzerine açıklama yapan BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, henüz bakanlıklar kanalıyla kendilerine resmi bildirim yapılmadığını söyledi. Ukrayna’dan ihraç edilen 38 ton domatesin sağlığa zararlı madde içerdiği gerekçesiyle iade edildiği iddiası Antalyalı ihracatçıyı tedirgin etti.

Ukrayna Devlet Gıda Güvenliği ve Tüketiciyi Koruma Servisi’nden yapılan açıklama sonrası açıklama yapan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, henüz bakanlık kanalıyla kendilerine resmi bildirim yapılmadığını söyledi.

İNCELEME YAPILACAK

Geri gönderim gerekçeleri arasında Güney Afrika güvesi tespitinin de yer aldığını vurgulayan Bahar, “Paniğe gerek yok. Geri gönderilen ürünler üzerinde biz de inceleme yapacağız. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda daha net açıklama yapılacaktır.

Böyle bir sorun olsa dahi tarım ihracatımızda çok büyük sıkıntılara neden olacak bir durum yok” diye konuştu.

DİKKATLİ OLMALIYIZ

Geri gönderilen ürünlerde yapılacak incelemenin ardından sevkiyatın başka ülkelere yapılabileceğini de kaydeden Bahar, “Burada bilimsel değerler önemli. Eğer bu ülkede sorun yaşandıysa ürün çıkacak yeni sonuçlara göre başka bir ülkeye gönderilebilir.

Tabi ihracatçımız özellikle yaz döneminde daha dikkatli hareket etmek zorunda. Biz de süreci yakından takip ediyoruz” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, şöyle dedi: “Haberi gece geç saatlerde aldık. Bizim beklentimiz ürünlerin kalıntı sorunu nedeniyle değil, zararlı sorunu nedeniyle geri gönderilmiş olması.

Çünkü kalıntı sorunu çok daha ciddi problemlere yol açabilir. Zararlı sorunu ise özellikle yaz aylarında çokça karşımıza çıkabilir.”

ORTAK ÇALIŞIYORUZ

“Bu nedenle ihracatçımız zararlı mücadelesini ortak bir anlayışla yürütmeli. İhracat ürünleri çok daha dikkatli biçimde hazırlanmalı. Bugün Ukrayna’da yaşanan bu sorunun başka pazarlara yayılması elbette sektör açısından iyi olmaz.

Biz bölgemizin tamamında gerekli önlemlerin alınması için kamu kurumları ile ortak çalışmalar yürütüyoruz.”

UKRAYNA UYARDI

Uluslararası ajanslara düşen haberlere göre; Ukrayna Devlet Gıda Güvenliği ve Tüketiciyi Koruma Servisi, Ukrayna’nın Nikolayev ve Dnipro illerinde Türkiye’den gelen toplam 38 ton domateste yapılan incelemede Güney Afrika güvesine rastlandığını bildirildi.

İnsan sağlığına zararlı madde içerdikleri tespit edilen domatesler Türkiye’ye geri gönderildi. Ukrayna’nın hijyen standartlarına uymayan ürünlerin ülkeye bir daha gönderilmemesi için Türkiye’ye uyarı yazısı yolladığı kaydedildi.

yukarı çık
0
Paylaşım