Menu
RSS

Sağlık Camiası Şokta! 2 Günde 3 Doktor Canına Kıydı!

Sağlık Camiası Şokta! 2 Günde 3 Doktor Canına Kıydı!

Adana’da asistan, Batman’da uzman hekim ve İstanbul’da tıp fakültesi öğrencisi iki gün içerisinde intihar etti. Ağır ve yorucu çalışma koşulları, performans sistemi baskısı ve şiddet sağlık emekçilerini intihara götüren en büyük sebepler olarak görülüyor.

Adana’da asistan, Batman’da uzman hekim ve İstanbul’da tıp fakültesi öğrencisi iki gün içerisinde intihar etti. Ağır ve yorucu çalışma koşulları, performans sistemi baskısı ve şiddet sağlık emekçilerini intihara götüren en büyük sebepler olarak görülüyor.

Adana’da intihar eden 26 yaşındaki asistan doktor Ece Ceyda Güdemek’in yakınları da genç doktorun çok ağır koşullarda çalıştığını ve 36 saat nöbet tuttuğunu söyledi.

İntihar eden diğer doktor Ergin Karakuş’un ise parçalanan cep telefonunun üzerinde “Bıktım baş ağrılarından” yazan bir notun bulunduğu belirtildi.

36 saatlik nöbetler

Adana’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli 26 yaşındaki asistan doktor Ece Ceyda Güdemek, 6’ncı kattaki evinin balkonundan beton zemine atlayarak hayatını kaybetti.

Gaziantep’te toprağa verilen Güdemek’in intihar etmeden önce bıraktığı notta, ailevi sorunları ve çalışma koşullarıyla ilgili şikâyetleri olduğu öğrenildi. Güdemek’in yakınları da genç doktorun çok ağır koşullarda çalıştığını ve 36 saat nöbet tuttuğunu söyledi.

“Bıktım Baş Ağrılarından”

Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yaklaşık bir buçuk yıldır kalp damar cerrahı olarak görev yapan 39 yaşındaki uzman doktor Ergin Karakuş, evinde damardan vücuduna ilaç enjekte ederek intihar etti.

Sabah yapılması gereken ameliyata gelmemesi üzerine Karakuş’un evine giden çalışma arkadaşları cansız bedeniyle karşılaştı. Eşi ve çocuğunun İzmir’de olduğu öğrenilen Karakuş’un parçalanan cep telefonunun üzerinde “Bıktım baş ağrılarından” yazan bir notun bulunduğu belirtildi.

“Sınavım Var, Uykusuzum”

İstanbul’da Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören Yağmur Çavuşoğlu isimli genç kadın intihar etti. Genç kadının intihar etme sebebi henüz öğrenilemezken cenazesi dün (31 Kasım) İstanbul Tepekent Fatih Sultan Mehmet Camii’nde toprağa verildi.

Genç kızın 13 Ekimde sosyal medyada, ‘Sınavım var, uykusuzum’ şeklinde paylaşımda bulunduğu görüldü.

“Hekimler art arda intihar ediyor, hükümet seyrediyor”

Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, intiharların ardından Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Açıklamalarda “Hekimler art arda intihar ediyor, hükümet seyrediyor.

Sağlık Bakanlığını, insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşulları için göreve çağırıyoruz” denildi. İntiharların ardından yazılı bir açıklama yayınlayan Türk Tabipler Birliği (TTB), “Bu acılar artık yaşanmasın” diyerek, hekimlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Yapılan açıklamada, “İnsan yaşamının sorumluluğunu üstlendiğimiz ve onurla sürdürdüğümüz meslek hayatımızda düzelmeyen yoğun ve yorucu çalışma koşulları, uzun süren çalışma saatleri, mesleğimizi uygularken

yaşadığımız duygusal fiziksel yüklenmenin getirdiği yıpranma, yetmezmiş gibi şiddete uğrama riskimiz, değersizleştirilen emeğimiz ve mesleki kimliğimiz, güvencesizlikle yaratılan geleceksizlik…” denildi.

Mutsuz, Umutsuzuz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise yaptığı açıklamada “Çıkışsız hissediyoruz. Mutsuzuz. Umutsuzuz.

Sağlık politikaları ve uygulamalarıyla yaratılan vahşet ortamından AKP hükümeti birinci derece sorumludur. Yalnız değiliz, bir aradayken güçlüyüz” denildi. (Kaynak: Cumhuriyet)

yukarı çık
0
Paylaşım