Menu
RSS

Başkan Ümit Uysal: Başkanlıkla Ekonomik İstikrarsızlığın Daniskası Gelecektir!

Başkan Ümit Uysal: Başkanlıkla Ekonomik İstikrarsızlığın Daniskası Gelecektir!

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kumluca’da katıldığı konferansta Anayasa değişiklik paketiyle önerilen sistemin iddia edildiği gibi ekonomik istikrar sağlamayacağını belirterek, “Tersine ekonomik istikrarsızlığın daniskası gelecektir.

Dünyada hangi tek merkezli, otoriter rejime para akmış, o rejim nerede zenginleşmiştir?” dedi. Başkan Uysal, Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi’nce Kumluca’da düzenlenen ‘Milli Tarım Politikaları, Tarımın Geleceği, Yerel Yönetimler Ve Güncel Sorunlar’ başlıklı konferansta konuştu.

Yönetimlerin Temel Hatası

Başkan Uysal, Türkiye’de genel ve yerel kamu yönetiminde ortaya çıkan hataların temelinde icraatı sadece ‘beton dökmekten ibaret’ görmek olduğunu söyledi. Uysal, “Binalar, köprüler yaparak, büyük ihaleler yaparak iyi yönetim olabiliriz zannediyoruz. Oysa bu tam bir yanılgıdır” dedi.

Toplumun ihtiyacı olan imalatın yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Uysal, şunları söyledi:

“Kocaman ortada başka bir alan var, sosyal devlet. Kocaman ortada başka bir alan var, büyük balığın küçük balığı yutmaması. Kocaman ortada başka bir alan var, kaytardığımız bir alan, komşusu açken tok yatanın bizden olmaması.

İşte olması gereken kamu yönetimi anlayışı, ikisini de, imalatla sosyal devleti aynı derecede önemseyen ve uygulayan anlayıştır.”

‘Ezberleri Bozduk’

Muratpaşa’da bu çerçevede bir belediyecilik pratiğini yerleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Başkan Uysal, geçen yıl Mart ayında hizmete giren asfalt üretim tesisi, 34 dönüm alanda yer alan bitki ve fidan üretim tesisi, yeraltı çöp konteyner üretim atölyesinin bu bakış açısının sonucu kurulduğunu aktardı.

Başkan Uysal, üreten belediye modeliyle piyasa ezberlerini bozduklarını belirterek, “Milletin parasını ihalelerle, kara gürültü işlerle kimsenin çarçur etmeye hakkı yok” dedi.

‘Kamu Sadaka Mantığıyla Hareket Etmez’

Sosyal hizmetler alanında da ezberleri bozmaya devam ettiklerini dile getiren Başkan Uysal, eşya, makarna, kömür dağıtmak üzerine kurulu sosyal hizmet anlayışının karşısında standart, herkes için ulaşılabilir bir belediyeciliği hayata geçirdiklerini dile getirdi. Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sadaka kötü bir şey değil. Dünyanın her kültüründe var ama sadaka gizli olur. İnsandan insana, zenginden fakire olur. Kamu sadaka mantığıyla hareket etmemelidir. Kamu standart sosyal hizmet üretir. Asıl yapması gereken bütün yaşlılara, engellilere, şiddete uğrayan kadınlara belli hizmetleri verebilmektir.

‘Yandım anam, kimsesizim’ diyene sığınak oluşturabilmektir. Sosyal hizmet budur. Bu basite, bir şey dağıtmak düzeyine indirgediğinde insanların sadece onuruyla oynamazsın, sadaka kültürünü yaygınlaştırırsın. Biz bunun alternatifini ortaya koyuyoruz.”

‘Halkımız Bu Modele Sahip Çıkacaktır’

Muratpaşa’da 6 bin yaşlının belediyeyle entegre olduğunu, 4 bin 500 kişinin meslek edindirme kurslarına devam ettiğini, 7 bin 500 engellinin Muratpaşa Belediyesi ile el ele olduğunu, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için hayata geçirilen çalışmalardan 3 bin kişinin yararlandığını anlatan Başkan Uysal, “Bizim ortaya koyduğumuz model akılcı, milletin menfaatine olan, ezberden gitmeyen modeldir.

Türkiye’deki genel belediyecilik anlayışının alternatifini, bütün eksiklerini gidermiş, sosyal demokrat, Atatürkçü, eşitlikçi, temiz, tiziz, şeffaf halini ortaya koymaya gayret ediyoruz. Halkımızın da bu modele sahip çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Demokratik Topluma Nokta Koyulur

Panelde soruları da cevaplayan Başkan Uysal, anayasa değişiklik paketine referandumda onay verilmesi halinde demokratik topluma nokta koyulacağını söyledi.

Değişikliğin nihai sonucunun toplumun iradesini bir kişiye teslim edilmesi olacağının altını çizen Başkan Uysal, “80 milyon insanız. Bütün siyasi yetkileri bir tek kişiye verirsek, meclisi devre dışı bırakırsak, kalan 79 milyon 999 bin 999 insanımız ne iş yapacak, ne konuda karar verecek? Niye bütün devletimizi seçilecek bir tek insana indirgeyelim?” diye konuştu. 

İstikrarsızlık Başkanlıkla Gelir

Uysal, ayrıca, iddia edildiği gibi bu sistemin ekonomik istikrar getirmeyeceğini belirterek “Tersine ekonomik istikrarsızlığın daniskası gelecektir. Dünyada hangi tek merkezli, otoriter rejime para akmış, o rejimi nerede zenginleşmiştir? Tersine fakirleşmiştir” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım