Menu
RSS
Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Prev Next

Antalyalı Patron Kıdem Teşviki İstiyor

Antalyalı Patron Kıdem Teşviki İstiyor

Antalya iş dünyasının da uzun süredir tartıştığı ‘kıdem tazminatı’ sorunu Cumhurbaşkanlığı 2019 programına alındı. Yaklaşık 1 yıl önce kamu kurumlarına taslak öneri sunan AOSB Başkanı Ali Bahar, “Devlet işverene kıdem teşviki sunmalı” önerisinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 2019 yılı programının içerisinde yer alan ‘kıdem tazminatı’ düzenlemesine ilişkin değerlendirmeler Antalya iş dünyasını hareketlendirdi.

Kıdem tazminatı ile ilgili hazırladığı taslak öneriyi yaklaşık 1 yıl önce gündeme taşıyan Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, son süreci Hürriyet’e değerlendirdi.

HIZLI DAVRANILMALI

Kıdem tazminatı sorununun resmi olarak gündeme alınmış olmasının iş dünyası için çok önemli olduğunu kaydeden Bahar, “Uygulanacak sistem, hem çalışanı hem de işvereni korumalı. Ayın zamanda ticari iş barışını da savunan bir metot olmalı ve hızlı davranılmalı.

Çünkü mevcut tabloda fabrikasını satsa kıdem tazminatı borcunu ödeyemeyecek durumda olan işverenler var” dedi.

HAK KAYBI YAŞANMAZ

Kıdem tazminatının bireysel hesaplara dönüştürülmesi fikrinin olumlu olduğunu ancak geniş kapsamlı çözüm sağlanamayacağını savunan Bahar, şunları kaydetti: “Mevcut sistemde bir şirket iflas ederse işçiler hak kaybına uğruyor. Ancak bu tazminat devletin elinde olursa hiçbir şekilde hak kaybı yaşanmadığı gibi işverenin üzerindeki yük de ortadan kalkar. ”

YÜZDE 50’Yİ DEVLET ÖDESİN

“Peki, bu sistem nasıl uygulanacak? Devlet birikmiş kıdem tazminatları ile ilgili teşvik düzenlemesi yapacak, biriken tazminat yükünün yüzde 50’sini karşılayacak. Diğer yüzde 50 ise işveren tarafından devlete 2-3 yıl içinde geri ödenecek.

Devlet aldığı parayı özel bir fonda toplayacak. Tabi ihbar tazminatı da tamamen ortadan kalkacak. Bu sayede işçi tüm haklarını devletten tahsil etmiş olacak.”

DEVLETİN ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanlığının ilk kez yayımladığı 2019 programında uzun yıllardır tartışılan kıdem tazminatı konusuna da geniş yer ayrıldı.

Bu konudaki değişikliğin 2019 yılı içinde tamamlanacağı belirtilirken, kıdem tazminatının tarafların mutabakatı alınarak bireysel hesaplara dönüştürülmesi fikri gündeme taşındı.

yukarı çık
0
Paylaşım