Menu
RSS

Antalya’da Kaleiçi Çalıştayı Yapıldı

Antalya’da Kaleiçi Çalıştayı Yapıldı

Muratpaşa Belediyesi'nin hazırlıklarına Mayıs ayında Kaleiçi Oldtown Festivali'yle başladığı Kaleiçi Çalıştayı, 'Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesine Yolculuğu' başlığıyla gerçekleşti.

Başkan Ümit Uysal ev sahipliğinde, Kaleiçi'nde bulunun Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde gerçekleşen çalıştaya Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, akademisyenler, mimarlar, Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerinden bürokratlar, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, Kaleiçi muhtarları, Kaleiçi sakinleri, araştırmacılar, kent tarihçileri, rehberler katıldı.

'İMECENİN HALKASIYIZ'

Kaleiçi Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yapan Başkan Uysal, Kaleiçi'yle ilgili çalışmaların uzun süredir devam ettiğini ve bir çok kurumun emeğinin bulunduğunu belirterek, “Gelinen nokta çok parlak olmasa da kötü değil" dedi. Muratpaşa Belediyesi olarak Kaleiçi konusunda ortaya konan büyük imecenin halkalarından biri olmaya gayret ettiklerini ve Kaleiçi'ni sürekli gündemde tutmaya çalıştıklarını aktaran Başkan Uysal, şunları söyledi:

“Bu elimizdeki çok değerli mücevheri gelecek kuşaklara taşımak ve Dünya Kültür Miras tablosunun güçlü bir parçası olarak koruyabilmek ve bu tabloya entegre edebilmek için çalışıyoruz. Aslında ihtiyacımız olan entegrasyon ve Dünya kültür mirasının bir parçası olan bu değeri paylaşabilmek. Hikayelerimizi entegre edebilmek. Kentlerimizi, bilincimizi entegre edebilmek, birlikte yaşam kültürünü inşa edebilmek."

'KALEİÇİ SİYASET ÜSTÜDÜR'

Kaleiçi'ne siyaset üstü bir konu olarak yaklaşılmasının gerektiğinin altını çizen Başkan Uysal, bu çerçevede ülke genelinde ve Antalya'da bu akreditasyonun takipçisi olunması gerektiğini dile getirdi. Başkan Uysal, “Bütün kurumlarımızla barışık olmak bizim için çok önemlidir.

Asla ön planda olmak gibi duygumuz yoktur. Kaleiçi çok önemli bir değer ancak bu alanda çok başlı bir yetki dağılımı var. Bu dağılımda hiyerarşik olanın daha önde olabileceği bir süreci de 3'e 5'e bakmadan takılmadan,egosantrik yaklaşımlara kurban etmeden sürdürmemiz gerekiyor" diye konuştu.

TABELALAR KALDIRILDI

Bu çerçevede Muratpaşa Belediyesi olarak farklı çalışmalar içinde olunduğunu dile getiren Başkan Uysal, Kaleiçi'nin günlük kullanımından doğan çelişkileri ortadan kaldırmak için Kaleiçi yaşayanlarıyla 5- 6 toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu toplantılarda Kaleiçi'nin kullanımı konseptiyle ilgili diğer kurumlara bilgi verildiğini aktaran Başkan Uysal, bu bağlamda tarihi yapıları örten tabelalarının kaldırılması gibi kullanım düzenlemelerinin yapıldığını söyledi.

'YİVLİ MİNARE KAZANIM'

Bu toplantılarla birlikte Kaleiçi'ni dünyadaki benzer alanlarla entegre olmasını sağlamak için Kaleiçi Festivali'nin hayata geçirdiklerini, Berlin başta olmak üzere Kaleiçi'nde figüratif çalışmalarla turizm fuarlarına katılım sağladıklarını anlatan Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:

“UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi, yukarıda bahsettiğim akreditasyonu ve entegreyi sağlayan güvence altına alan, markalaştıran bir şey. UNESCO hedefi Kaleiçi'ne kentin, bilim insanlarının, yerel ve genel yönetimlerin dikkatinde tutabilir, dikkatimizi geliştirebilir.

O anlamda iyi bir hedeftir. Yivli Minare'nin geçici listede olması değerli bir kazanımdır, iyi bir başlangıçtır."

Çalıştay Başkan Uysal'ın açılış konuşmasının ardından çalıştayda 4 farklı oturumda UNESCO, alan yönetimi, turizm, kültür, somut olmayan kültürel miras kavramları tartışıldı, Kaleiçi Koruma Amaçlı İmar Plan Revizyonu değerlendirildi.

yukarı çık
0
Paylaşım