Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Antalya’da Fırıncıların Gözü Bakanlığın Kararında

Antalya’da Fırıncıların Gözü Bakanlığın Kararında

Antalya’da sektör olarak sıkıntıda olduklarını belirten ve ekmek fiyatlarıyla ilgili düzenleme talebinde bulunan fırıncılar, Ticaret Bakanlığı’ndan gelecek yanıtı bekliyor. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Ticaret İl Müdürlüğü,

Tarım İl Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, fırıncı esnafının ekmek fiyatı için yüzde 25’lik zam talebini değerlendirmek için kurdukları komisyonda bir araya geldi. Ekmeğe zam talebinin yer aldığı rapor Ticaret Bakanlığı’na iletildi.

Antalyalı fırıncı esnafı, mevcut uygulamada kilosu 5 liradan, 200 gramı 1 liradan satılan ekmek için 1.25 lira fiyat talebinde bulunarak acil çözüm istedi.

FEDERASYON ONAYLADI

Geçen hafta Kaş, Elmalı, Kumluca ve merkezdeki fırıncılardan ekmeğe 25 kuruşluk zam talebi yazısı geldiğini belirten AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Kurum temsilcilerimiz ve zam talep eden odalarımızla bir araya geldik.

Talep edilen fiyat, fırıncıların para kazanacakları değil ancak ayakta durabilecekleri bir rakam. Komisyon olarak biz, talebin yerinde olduğu görüşünü bildirdik.

Hem halkımızın bütçesini, hem de fırıncımızı düşünerek aldığımız 1.25 lira kararıyla raporumuzu Türkiye Fırıncılar Federasyonu’na gönderdik. Federasyon, talebimizin uygun olduğu görüşünü yazdı. Ticaret Bakanlığı’na da raporu sunduk ve cevap bekliyoruz.

Hükümet yeni düzenlemeyle fırıncıların marketlere ve bakkallara verdiği ekmeğin karını yüzde 15’e çıkardı. Fırıncıların, zam olmazsa bakkallara ekmek vermeyerek bu payı ellerinde tutmak gibi bir düşünceleri var. Ama bu doğru bir karar değil. Çünkü insanların temel gıda maddesi ekmeğe ulaşması lazım” diye bilgi verdi.

AYDA EN AZ 12 BİN LİRA ZARAR

İflaslar olduğunu belirten Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce “Antalya’daki 300 fırının içinde şu anda en küçük fırın bile aylık 12 – 13 bin lira içeri giriyor. Geçen hafta 2 fırın daha kapandı” dedi.

Antalya’nın günlük 1 milyon 200 bin ekmek tüketimi olduğunu belirten İnce, “Bu yıl Akdeniz bölgesinde geçen yılki buğday üretimine göre yüzde 37 eksik ekim var. Un üretimi azalacağı için fiyatlarda ciddi bir yükselme bizi bekliyor.

Kepez Belediyesi’nin fırını bile para kazanamadığı için kapasite düşürdü. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin maliyet uzmanı olan yaklaşık 20 kişilik bir heyet, ekmekle ilgili bir maliyet hesaplaması yaptı.

Çıkan rapora göre fırıncının zararda olduğu Bakanlığa sunuldu. Ticaret Bakanlığı’nın fiyat teklifleriyle ilgili 90 gün piyasa araştırması yapma hakkı var. Eğer o süreyi kullanırlarsa üretime devam edebilmemiz imkansız” görüşünü dile getirdi.

SÜBVANSİYON TALEBİ

Hammaddeye, elektriğe, doğalgaza, mazota, asgari ücrete ve vergilere zam geldiğini söyleyen ATSO Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Murat Totoş, “Fırıncı kendi ürettiği ekmeğe muhtaç kaldı. Antalya’da peşin parayla hammadde alabilecek 10 tane fırın bile yok.

Bütün bu sorunlar sadece fırıncı esnafını değil çalıştırdığı işçileri, borcunu ödeyemediği esnafı ve ailelerini de etkiliyor. Eğer devlet ekmeğin kilosunu 5 liradan satmak istiyorsa elektriği, mazotu, hammaddeyi ucuza vererek, SGK primlerini düşürerek fırıncıyı sübvanse etmeli.

Almadan vermek bir tek Allah’a mahsus. Yaşadığımız maaş almadan çalışmak gibi” diyerek acil çözüm talebinde bulundu.

yukarı çık
0
Paylaşım