Menu
RSS

Antalya CHP’de Belediye Başkan Adayları İçin Kartlar Yeniden Karılıyor

Antalya CHP’de Belediye Başkan Adayları İçin Kartlar Yeniden Karılıyor

Uzunca bir süredir Antalya CHP üzerine yazı yazmamaya çalışıyordum. Ancak süreç öyle garip bir hal aldı ki söylenmesi gerekenleri mutlaka dillendirmek ve süreci doğru yorumlayabilmek adına belirli konulara (parti iç meseleleri hariç) değinmek gerekiyor.

24 Haziran seçimleri sonrası aslında başlıbaşına ele alınıp değerlendirmeye tabi tutmak gerekiyor. Partinin başarısız bir seçim sonucu alması, partililer arasında ciddi moral bozukluklarını da beraberinde getirdi.

Moral bozukluğunu yeniden düzeltebilme süresi henüz başlamamışken Sayın İnce başkanlığındaki bir grup sözümona “değişim” bayrağı altında birleşip salvolarını genel merkeze yöneltmeye başladılar.

CHP’de “değişim” istemek seçim sonrası en akla yatkın bir dillendirme olabilirdi. Çünkü uzun süredir başarıya susamış CHP kitlesi en son seçimlerde umut beklentilerini, başarıyı yakalama çıtasını en yükseğe çekmiş ve

alanlarda milyonlara ulaşan mitinglerle bunu istemişti. Ama olmadı. Sonuç istendiği gibi olmadı.

Dediğim gibi seçimlerin sonucunu değerlendirmek ve sonrasındaki gelişmeleri ele almak başlı başına bir yazıyı gerektiriyor. Ayrıca CHP Genel Merkezinin seçim sonuçları üzerine bir çalışma yaptığını ve önümüzdeki günlerde

bunu kamuoyu ile paylaşacağını biliyoruz. Onun için bu konuyla ilgili yazımızı ileriki bir tarihe erteleyelim.

Ertelememin diğer bir nedeni de son MYK değişimi sonrası Antalya CHP’de hesapların farklı noktalara gitmesi ve önceden öngörülen bir takım gelişmelerin ters yüz edilip yeniden kartların karılmasını da beraberinde getirdi.

Neden böyle söylüyorum? Çünkü Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak hem Genel Başkan Yardımcısıydı, hem de MYK’da aktif bir görevi üstlenmişti.

Budak MYK’da olduğu sürece önümüzdeki dönemde yapılacak olan belediye başkanlığı stratejileri de ona göre dizayn edilmekteydi.

Budak MYK’da iken defalarca sorduğum “Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday mısın?” soruma hep “hayır, böyle bir düşüncem yok diyerek yanıt vermekteydi.

Ancak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu MYK’daki değişimler üzerine soru sorulduğunda “belediye başkan adaylığını isteyenler MYK’da yer almayacak” türünden bir söz edince ve Sayın Budak’ta MYK’da ilk istifa edenler arasında olunca olayların gidişatı belirdi.

Mevcut Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek alenen büyükşehir belediye başkanlığına hazırlandığını belirtiyordu. Önümüzdeki dönem için de “tek aday” durumu partililer arasında kabul görmeye başlamıştı.

Çünkü henüz kimse karşısına çıkmamış tek tabanca yürümekteydi. Geçen gün bir toplantıda “ben aday adayı olmam, aday gösterilirim, büyükşehir belediye başkanlığına da adayım” demesi bu konudaki tüm tereddütleri ortadan kaldırdı.

Ancak Budak’ın MYK’dan ayrılması sonrası “büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı” düşüncesi iyice belirginleşti.

Eğer Budak MYK’da kalsaydı, büyükşehir adaylığı için Ümit Uysal’ı hazırlamaktaydı. İl Başkanı Ahmet Kumbul’un da bu stratejide düşüncesi aynıydı.

Kısacası Antalya için CHP açısından büyükşehir belediye başkan adaylığı şimdilik iki isim üzerinde yoğunlaşmakta. Muhittin Böcek, Çetin Osman Budak.

Bu iki isimden hangisinin ipi göğüsleyeceğini ise önümüzdeki günlerde daha net anlayacağız.

Partililer arasında bu konuda akıl yürüten oldukça çok elbette. Muhittin Böcek diyenler, belediyecilik konusundaki deneyimlerinin yanısıra, özellikle partinin batı ilçelerindeki popülaritesini de göz önüne almaktalar. İki de bir “kazanırsa başka partiye geçecek” safsatalarının yayılmasının arkasında Böcek’in de katkısı olduğunu unutmadan, olayları değerlendirmek daha doğru olur.

Son günlerde AKP’nin Antalya büyükşehir adaylığı için basında çıkan haberlere bakılacak olursa AKP genel merkezi Antalya için hiç de rahat görünmüyor. Sık sık “kritik İller” sıralamasında Antalya’dan söz ediliyor.

MHP ile ittifak kurabileceği iller adasında da yine Antalya ismi geçiyor. Demek ki AKP Antalya’da Türel ile ilgili tam kanaate varmamış ya da şöyle diyelim seçimi kesin alacağı kanaatine varmamış.

Onun için de yeni bir aday arayışına girebilir diye düşünüyorum.

CHP içinse büyükşehir adaylığı için hem örgüte hem de halka sorarak aday belirleyecek. Öyle ya büyükşehir için sadece CHP’liler değil tüm seçmenler oy kullanacak.

CHP’nin adayları konusunda partililerin ne düşündüğüne gelirsek, onu diğer bir yazıda anlatacağım.

yukarı çık
0
Paylaşım