Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Prev Next

Batı Akdeniz'de İhracat İyi Başladı

Batı Akdeniz'de İhracat İyi Başladı

Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üzerinden yapılan ihracat, ocak ayında geçen yıla göre yüzde 30 artışla 130 milyon 13 bin 728 dolar olarak gerçekleşti.

İhracatta, 2016 yılını yüzde 0.3 düşüşle 1.4 milyar TL ile kapatan Batı Akdeniz, 2017'ye iyi başladı. Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre bölge ihracatında yüzde 30 oranında artış oldu. Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 130 milyon 13 bin 728 dolar ihracat gerçekleşti.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya Federasyonu'nun narenciye ürünlerine sınırlarını açması ve alternatif pazarlara yönelik faaliyetlerin gelişerek devam etmesinden dolayı yaş meyve sebze sektöründe yarı yarıya ihracat artışı yaşandığını kaydetti.

Madenciliğin yanı sıra ağaç ve orman ürünleri ile kimya sektörü ihracatının artırmasının da ocak ayında yaşanan artışın mimarı olduğuna değinen Mustafa Satıcı, diğer sektörlerin de yeni yıla ihracatlarını artırarak başlamasının, 2017 yılına yönelik umutları güçlendirdiğini söyledi.

Çin Lider Rusya İlk 5'e Giremedi

Daha önceki yıllarda Batı Akdeniz illerinin ihracat lideri olan Rusya, ocak ayı rakamlarına bakıldığında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke sıralamasına girmedi. Rusya'nın domates başta olmak üzere salatalık, kabak gibi en önemli ihracat ürünlerinde yasağı sürerken, ocak ayının ihracat lideri Çin oldu.

Çin'e bu dönemde 15.2 milyon dolarlık ihracat yapılırken, geçen yıla göre yüzde 11.5 oranında düşüş kaydedildi. İkinci sıradaki Almanya'ya ise, yüzde 20 artışla 11.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Üçüncü Ukrayna yüzde 23 artışla 7.6 milyon, dördüncü Romanya'ya yüzde 85 artışla 7.5 milyon, beşinci İran'a yüzde 137'lik artışla 6.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Kazakistan'a ise 5 milyon 433 bin 886 dolar ihracat gerçekleştirilirken, artış oranı yüzde 358 oldu.

Yaş Meyve Ve Sebze Sektör Lideri

Ocak ayında en çok ihracat yapılan sektör yüzde 52 artışla yaş meyve sebze sektörü oldu. 40.7 milyon dolarlık yaş meyve sebze sektörü ihracatını, yüzde 17 artışla 31.9 milyon dolarlık ihracatıyla madencilik sektörü izledi.

Üçüncü sıradaki ağaç ve orman ürünleri sektöründe yüzde 74'lük artış yaşanırken, parasal karşılığı 10.8 milyon dolarlık ihracat oldu. Dördüncü kimya sektöründe yüzde 167'lık düşüş gerçekleşirken, ihracat geliri 10.2 milyon dolarda kaldı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe yüzde 28'lik artışla 29.1 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı.

Moralleri Artırdı

Batı Akdeniz ihracatının yeni yıla yüzde 30 gibi bir artışla başlamasının 2017 yılına dair beklentilerle ihracat ailesindeki moralleri artırdığını belirten BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, BAİB olarak yurt dışı pazarlama faaliyetlerini organize bir şekilde sürdürmek için başlatılan çalışmaları ağırlık verdiklerini de açıkladı. Başkan Satıcı, şöyle dedi:

"Bu çerçevede BAİB, yaş meyve sebze sektörünün temsilcileri ile şubat ayı içerisinde Almanya'da gerçekleşecek Fruit Logistica Fuarı'na katılacağız. Sektör temsilcileri Almanya'nın ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde pazar araştırması çalışmaları gerçekleştirecek. Ayrıca maden sektörü temsilcileri Amerika ve Avustralya'da düzenlenen fuarlarda bölgemizi temsil edecekler."

yukarı çık
0
Paylaşım