Menu
RSS

ATSO Başkanı Çetin: 9 Yılın En Yüksek Enflasyonu!

ATSO Başkanı Çetin: 9 Yılın En Yüksek Enflasyonu!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyon rakamlarının beklentileri aşarak 2008’den bu yana

en yüksek yıllık değere ulaştığını kaydeden Başkan Çetin, yükselen kurun üretici maliyetlerini yukarı çekmeye devam ettiğini kaydetti.

2017 Ekim ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de %2,08, Yurtiçi ÜFE’de %1,71 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %11,90, yurt içi üretici fiyatlarında %17,28 olarak gerçekleşmiştir.

Zam Şampiyonu Hırka

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler %37,92 ile hırka (kadın için),  % 36,24 ile kazak (kadın için) ve %34,70 ile kaban (kadın için) olurken,

en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler %27,12 yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, %25,59 ile limon ve  %18,78 ile Umreye gidiş ücreti olmuştur.

Ekim’de En Fazla “Giyim Ve Ayakkabı” Fiyatları Yükseldi

Aylık bazda enflasyondaki en fazla artış mevsimselliğin de etkisiyle %11,51 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda olmuştur. %2,08 olarak gerçekleşen TÜFE’nin 0,84 puanı giyim grubundan gelmektedir.

Bunu, ağırlıklar ile birlikte değerlendirildiğinde sırası ile “gıda ve alkolsüz içecekler” ile “ulaştırma” grubu izlemektedir. ”Eğlence ve kültür” ile “haberleşme” gruplarında düşüş görülmüştür.

Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış %16,79 ile “ulaştırma”, %12,74 ile “gıda ve alkolsüz içecekler ” ve %12,63 ile “çeşitli mal ve hizmetler” gruplarında gerçekleşmiştir.

Ham Petrol Ve Doğal Gazda Artış %10,15

Yİ-ÜFE’de, bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; %10,15 ile ham petrol ve doğal gaz, %7,63 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %3,54 ile ana metallerde gerçekleşmiştir.

Buna karşılık gıda ürünleri %0,48 ve temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %0,01 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler olmuştur.

9 Yılın En Yüksek Enflasyonu

9 yılın en yüksek yıllık enflasyonu ile karşı karşıyayız. Gelecek dönemlere ilişkin sinyaller barındıran çekirdek enflasyonun da beklentileri aştığını görüyoruz.

Diğer taraftan yükselen kurlar; emtia fiyatlarını ve üretici maliyetlerini de yukarı çekmeye devam ediyor. İç talepte arzulanan canlanmanın yakalanamaması, üreticilerin karlılık oranlarını olumsuz etkiliyor.

Açıklanan rakamlar ve mevcut tablo, önümüzdeki sürece ilişkin enflasyondaki iyileşme beklentimizi aşağıya çekiyor. Enflasyondaki yükseliş eğiliminin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum.

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış da maliyetlerdeki ve ihracattaki yükseliş ile birlikte devam edecektir. Akabinde de tüm sektörlerde baz etkisi ile enflasyonda bir fren etkisi görebiliriz.

Önümüzdeki süreçte Merkez Bankası’nın sıkı duruşu önem kazanıyor.

Batı Akdeniz Aylık Enflasyonda Türkiye Ortalamasının Altında

Batı Akdeniz Bölgesi’nde ise enflasyonun aylık ve yıllık bazda ortalamanın altında, on aylık enflasyonda ise ortalamanın üzerinde olduğu görüyoruz.

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık %1,97, on aylık %9,76 ve yıllık bazda %11,81 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 15. on aylık enflasyonda 11. ve yıllık enflasyonda ise 18. sırada yer almıştır.

Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %12,77 ile  “giyim ve ayakkabı”, %2,46 ile “ev eşyası” ve %2,18 ile “ulaştırma” gruplarında görülürken en fazla düşüş ise %1,90 ile “eğlence ve kültür” gurubunda görülmüştür.

Yıllık enflasyonda ise en fazla artış %17,31 ile “ulaştırma”, %14,10 ile “sağlık” ve %12,75 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” gruplarında görülmüştür.

yukarı çık
0
Paylaşım