Menu
RSS

ATSO Başkanı Budak’tan Ekim Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

  • Yazan 
ATSO Başkanı Budak’tan Ekim Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, TUİK tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Budak açıklamasında şunları kaydetti:
“2014 Ekim ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de %1,90, Yİ-ÜFE’de %0,92 oranında artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %8,96 üretici fiyatlarında %10,10 olarak gerçekleşmiştir. Böylece Yİ-ÜFE’de tekrar çift hanelere dönmüş olduk.
TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 9,95 ile giyim ve ayakkabı, %2,94 ile konut, %2,65 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleşmiştir.
Domates zam şampiyonu
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerin ilk sırasını % 43,03 ile domates alırken bunu % 32,14 ile bot (kadınlar için), % 32,08 ile kazak (erkekler için) izlemiştir. Özellikle Ekim ayı zam şampiyonu olarak lanse edilen domateste görülen yüksek enflasyonun temel nedeni mevsim etkisi olsa da, bu artışın tamamının tarım sektörü kaynaklı olmadığını, dağıtım kanallarının etkisinin de önemli boyutlarda olduğunu vurgulamakta fayda vardır.
En fazla düşüş gösteren maddeler ise %- 29,16 ile limon, % -29,13 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar ve % -21,49 ile yurtdışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar olmuştur.
Elektirik ve Gazda artış %6,92
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Ekim ayında doğalgaz ve elektrik tarifelerinde yapılan ayarlamanın etkisiyle enerji fiyatlarının önemli bir oranda yükseleceğini, yükselişin enflasyona yüzde 0,4 oranında yansıyacağını açıklamıştı.
Nitekim, Yİ-ÜFE’de sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,32, imalat sanayi sektöründe %0,35, elektrik ve gaz sektöründe %6,92 ve su sektöründe %2,54 artış olarak gerçekleşmiştir ve özellikle enerji fiyatlarındaki yükseliş üretici maliyetlerini direkt olarak artıran bir kalem olarak karşımızda durmaya devam edecek.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (%6,92), su ve suyun arıtılması ve dağıtılması (%2,54), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%2,39) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (%-5,64), ham petrol ve doğal gaz (%-2,30), ve deri ve ilgili ürünler (%-1,56) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.
Batı Akdeniz’de enflasyon Türkiye ortalamasının altında kaldı
Bölgemizde TÜFE oranı aylık %1,62, on aylık % 8,38 ve yıllık bazda % 8,77 olarak gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi aylık, on aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kalmıştır.
Bölgemizde TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 11,99 ile giyim ve ayakkabı, % 2,70 ile konut ve 1,22 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleşmiştir. Giyim ve ayakkabı grubundaki artış Türkiye ortalamasının üstünde seyretmiştir.
Batı Akdeniz Bölgesi,  26 bölge arasında aylık bazda 21., on aylık bazda 10. ve yıllık bazda 12. sırada yer almaktadır. “

yukarı çık
0
Paylaşım