Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Prev Next

Fransa’da havayolu işçileri büyük greve hazırlanıyor

  • Yazan 
Fransa’da havayolu işçileri büyük greve hazırlanıyor

Fransız-Hollandalı ortak girişimi “Air France-KLM”nin “Perform 2020″ adındaki stratejik planına karşı Air France pilotları, 15 Eylül Pazartesi günü saat 05.00 itibariyle greve gidiyor. Üç pilot sendikası, söz konusu projeye karşı savaş açmış durumda.

Perform 2020, Transavia isimli alt şirketin; Easyjet ve Ryanair gibi firmaların etkin olduğu ucuz fiyatlı (low-cost) havayolları piyasasında, yerel sözleşme ve kontrollerle genişlemesini ön görüyor. Bu durum ise mevcut Air France pilotlarını, tehlike altında olacak sosyal haklarını savunmak amacıyla greve zorluyor. Kısacası pilotlar, low-cost havayolları çalışanlarıyla aynı koşullarda çalışıp haklarını yitirmek tehlikesine karşı greve gidiyor.

Ulusal havayolu şirketi Air France bünyesindeki pilotların çoğunluğunun örgütlendiği sendika olan SNPL, 15-22 Eylül tarihlerinde sürdürülebilir grev çağrısı yaparken sendika başkanı Jean-Louis Barber, sendika olarak 2002′den bu yana greve çıkmadıklarını hatırlatıp “zam değil, iş güvencesi” talebiyle örgütledikleri greve 75% oranında katılım beklediklerini belirtiyor. Barber, temel taleplerinin Air France yönetimi tarafından kabul edilmediğini, bu mantıksız projede ısrar etmeleri halinde şirketlerinin, Air France-KLM Yönetim Kurulu Başkanı Alexandre de Juniac’ın da belirttiği üzere günde 10-15 milyon Avro zarara uğrayacağının altını çiziyor. Barber, Air France yönetiminin asıl görevinin işçileri dinlemeyi bilmek ve bu bağlamda şirketinin zarar etmesini önlemek olduğunu söylerken; taleplere kulak asmazlarsa bu zararı önlemeyeceklerini ve grevin yeterli katılım oluştuğu taktirde salı, çarşamba da devam edeceğini ifade etti. İkinci sendika Spaf ve üçüncü sendika Alter’in grev çağrısı ise 15-18 Eylül tarihleri arasında geçerli olacak.

Air France tarafından yapılan açıklamada, 15 Eylül Pazartesi günü uçuşlarının 48% ‘inde bir aksaklık yaşanmayacağını, aksaklıkları gidermek için ellerinden geleni yapacakları söylenerek yolculardan mümkünse seyahatlerini ertelemeleri ‘rica edildi’.

Öte yandan low-cost havayolu şirketlerinden easyJet, üç sendikanın greve çıkacağı tarihler olan 15-18 Eylül tarihleri için Paris’ten Nice ve Toulouse yönlerine 1000 yolculuk takviye uçuş açacağını açıkladı.

Havayolu emekçileri; geçtiğimiz bir yıl içinde başta Türk Hava Yolları ve Lufthansa çalışanları olmak üzere yaptıkları grevlerle gündeme gelirken; low-cost havayolları gerekçesiyle zam talebi reddedilen Germanwings pilotları da greve çıkmışlardı.

yukarı çık
0
Paylaşım