Menu
RSS

Çin´de 7 Binyıllık Hasır Bulundu

  • Yazan 
Çin´de 7 Binyıllık Hasır Bulundu

Çin doğusundaki bir Neolitik yerleşimde bulunan 7 binyıllık ince kamışlı hasır parçası, Çin´in erken dokuma tekniklerine ender bir bakış imkânı sunuyor. Scientific Reports dergisinde Zhang Jianping ve meslektaşlarının çalışmalarının yayımlandığı makalede, Çin'in Zhejiang Eyaleti'ndeki Tianluoshan'da bulunan bir Neolitik Dönem yerleşiminde, 6 bin 645 ile 6 bin 775 yıl öncesine tarihlenen hasır kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Makalede, Çin'de bulunan en eski dokuma obje olduğu belirtilen ince kamışla dokunmuş hasırın, Çin'in yine aynı eyaletinde bulunan ipek tekstillerden 2 binyıl, Kudzu bitkisinden yapılmış kumaştan ise binyıl daha eski olduğu belirtildi.

Bu sarı renkli tekstil parçasının, 50 cm uzunluğunda, 20-40 cm genişliğinde ve 0.2 cm kalınlığında olduğu belirtildi. Zhang, düz şeklinden ve üzerinde tahıl kalıntılarının bulunmayışından dolayı, bunun bir hasır olarak kullanılmış olduğunu belirtti. Zhang ayrıca, bunun bir örtü ya da yatak olarak kullanmış olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Hasırın fitolitlerini (çürümüş bitkilerde bulunan mikroskobik bir yapı) inceleyen Zhang'ın ekibi, onun, Antik ve modern Çin'in hasır yapmak için yaygın bir şekilde kullandığı bambu ve hasır otundan ziyade ince bir kamıştan (reed) yapıdığı sonucuna ulaştı.

Çin'in 7 binyıl önceki günlük yaşamında saz ve diğer bitkilerden dokumaların nasıl yapıldığını aydınlatabilecek çalışma, Çin´in erken dokuma tekniklerine ender bir bakış imkânı sunuyor.

news.xinhuanet.com

yukarı çık
0
Paylaşım