Menu
RSS
Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Prev Next

Antalya'nın Yeni Yaşam Merkezi Döşemealtı

  • Yazan 
Antalya'nın Yeni Yaşam Merkezi Döşemealtı

Türkiye’nin Turizm Başkenti Antalya’nın giriş kapısı durumunda ki Döşemealtı İlçesi; tarihi, doğası ve coğrafik özellikleriyle pırlanta gibi parlıyor.

Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte 683 Km2 Yüz ölçümü ile Merkez İlçeler arasında Antalya’nın en büyük İlçesi konumunda ki Döşemealtı’nın sınırları Kepez Varyant’dan başlayıp Bucak sınırlarına kadar devam etmektedir.

Adını,  Antik çağlardan günümüze kadar gelen ‘döşeme yol’dan alan Döşemealtı’nın tarihi Paleolitik Çağa kadar uzanmaktadır. Yapılan arkeolojik kazılara göre Karain ve Öküzini mağalaraları ilk insan topluluklarının yaşam biçimleri hakkında bilgi vermekte ayrıca Gökhöyük ve Bademağacı Höyüklerinde yapılan kazılarda da Neolitik ve Maden Çağları’na ait (MÖ 3000-1200) bulgulara rastlandığı tespit edilmiştir.

Bizans İmparatorluğu, Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorlukları’nın da sıklıkla kullandıkları ‘döşeme yol’ yakın zamana kadar da Teke Yörükleri’nin en önemli göç yolu olmuştur.  Günümüzde ise yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Böylesine kıymetli bir tarihe sahip olan Döşemealtı’nın bu özelliklerini kısmen de olsa sizlerle paylaşmak istedim. Konuyla ilgili daha detaylı bilgilere www.dosemealti.bel.tr  yada www.dosemealti.gov.tr  adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Uzun yıllar tarım ve küçükbaş hayvancılığın merkezi durumunda ki Döşemealtı özellikle 2000’li yıllardan sonra gelişen ve değişen dünya konjektörünün de etkisiyle büyük sanayi kuruluşlarının merkezi durumuna gelmiş yeni istihdam kapısı olmuştur. Bugün 200 civarında fabrikanın üretim yaptığı Antalya Organize Sanayi Bölgesi Döşemealtı İlçemiz sınırlarındadır.

Yakın zamana kadar; pamuk, zeytin, buğday, arpa, mısır, yulaf, susam, soğan, narenciye ile her türlü sebze ve meyve üretimi bölge halkımızın geçim kaynağı iken bugün yoğun olarak Nar ve Zeytin üreticiliği revaçtadır. Öte yandan küçük ve büyükbaş hayvancılık ile Döşemealtı halısı dokumacılığı reel ekonominin diğer unsurlarıdır.

Döşemealtı İlçemiz sınırlarında bulunan Kırkgöz su kaynakları, Antalya’nın içme suyunu karşılamaktadır. Yerin yaklaşık 600 metre derinliğinden 40 ayrı gözden çıkan kaynak su, bir yandan İl’de yaşayan vatandaşların ihtiyacını karşılıyor diğer yandan da oluşturduğu Kırkgöz gölü ile seyrine doyum olmayan manzarasıyla mesire alanı görevi yapmaktadır.

 Bu bölgenin Antalya’nın yeni cazibe merkezi olması yönünde çok özel bir proje çalışmamız var. Hukuki engelleri aşmamız halinde Kırkgöz gölü Bolu’nun Dünyaca ünlü Abant gölüne alternatif olacağına inanıyoruz.

Diğer taraftan yaklaşık 800 yıl önce Selçuklu İmparatorluğu döneminde yapılmış günümüze kadar da kısmen korunabilmiş yolcu Hanlarından Kırkgöz Han ile Evdirhan yine İlçemiz sınırlarında yer almaktadır. Kırkgözhan Turizm Bakanlığı tarafından özel bir müteşebbise kiralanmış olup Evdirhan’ın bölge ve Türk turizmine kazandırılması noktasında Antalya Valiliğimiz ve Akdeniz Üniversitesi ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

yukarı çık
0
Paylaşım