Menu
RSS
Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Prev Next

Kaş ve Kalkan arasında planlanan otoyol projesiyle ilgili mahkemece alınan yürütmeyi durdurma kararı, üst mahkeme tarafından iptal edildi. Projeyle ilgili karar için bölgede keşif yapan bilirkişi heyetinin raporu bekleniyor.

Antalya’nın Kaş ve güney Kalkan yamaçlarında arkeolojik ve doğal sit alanlarıyla tarım arazilerinden geçen 28 kilometrelik otoyol projesiyle ilgili daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararı, üst mahkeme tarafından iptal edildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Kaş - Kalkan otoyol projesi ve inşasına izin veren Koruma Kurulu kararı, Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi’nce durdurulmuştu. Konya Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

Davaya devam edilmesi için bilirkişi heyeti bölgeye giderek keşif yaptı. Otoyol projesinin son durumu ve mahkemenin verdiği kararla ilgili belediyeye henüz bir bilgilendirme yapılmadığını belirten Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer,

“Otoyol yapılırken mutlaka bir miktar alan tahrip olacak. Dünyanın her yerinde yollar yapılırken benzer hasarlar ortaya çıkıyor. Eğer yol yapılmazsa hasar ortaya çıkmaz ancak yol da bir ihtiyaç. Proje bölgenin estetiği gözetilerek yapılacaktır” diye açıklama yaptı.

Bilirkişi Raporu Bekleniyor

Kaş’ta planlanan otoyol için yapılan keşifte yer alan Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatı Tuncay Koç, dava süreciyle ilgili şöyle bilgi verdi: “Daha önce yolun Kaputaş’taki sit alanından geçmesine izin veren karar için yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.

Buna bağlı olarak açtığımız ikinci davada ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporu da iptal edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın itirazı üzerine yürütmeyi durdurma iptal edildi. Dava sürecinin devam etmesi üzerine bölgede keşif yaptık.

Şimdiki aşamada keşfin bilirkişi raporu bekleniyor. Mahkeme raporu inceleyerek karar verecek. Bu davada alınacak karar, iptal edilen diğer dosyayı da etkileyecek. Eğer kazanırsak, diğer davada da talebimiz onaylanır.”

Mevcut Yol Yenilensin

Kaş’tan 77 köylüyle birlikte bilirkişi heyetine bilgi verdiklerini aktaran Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, Pınarbaşı, Çukurbağ, Yeniköy, İnze, Mumuna, Baldıras, Sarıbelen ve Ulugöl sahil köylerini bölerek

içinden geçen yol planı hazırlanırken tarım alanlarının, zeytinliklerin ve hayvancılık potansiyelinin korunmadığını belirtti.

Köyden Tünel ve Yol Geçecek

Planlanan otoyoldaki tünelin çıkışının köylerinin tam ortasından geçtiğini ve yolun köyü ikiye ayırdığını belirten Çukurbağ Muhtarı Ali Rıza Öncü, bölgede bulunan 3 bin 500 dönüm tarım arazisinin yol yapımı nedeniyle zarar göreceğini söyledi.

Otoyol yapılması yerine sahil köylerinin yakınından geçen mevcut yolun yeniden düzenlenmesini öneren Öncü, “Kalkan’a kadar uzanan mevcut yolun araç yoğunluğu yok.

Yenilenerek belirlenen otoyol hattına bağlanabilir. Ayrıca yol yapımında kullanılan dolgu malzemesi nedeniyle düdenler tıkandığında seller yaşanacak ve zararımız büyük olacak” diye konuştu. Ceren deniz/hürriyet.com

0
Paylaşım