Menu
RSS

Antalya CHP Milletvekili Özer: Çiftçi Kazanmıyor, Gübreci, Fideci ve İlaççı Alacağını Alamıyor

Antalya CHP Milletvekili Özer: Çiftçi Kazanmıyor, Gübreci, Fideci ve İlaççı Alacağını Alamıyor

Burdur Söğüt’te domates üreticilerini dinleyen CHP’li Özer, “Maliyetin altında satış yapan çiftçi borç ödeyemiyor ve sektör tümden zararda” diyerek ekledi: “Komşularla sorunlarımız yüzünden pazar payı daraldı, bu gidişle seralar boşalır, domates bile ithal eder hale geliriz!”

Akdeniz bölgesinin yayla seracılığındaki en önemli üretim merkezi olan Burdur’un Söğüt beldesindeki çiftçiler CHP’li vekillere dert yandı. Domates üreticileri “Sebzemiz para etmiyor” dedi, yüksek girdi fiyatlarından şikayet etti, fatura üzerinden destek istedi.

Anlatılanları ve talepleri dinleyen Antalya Milletvekili Aydın Özer ve Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker söz konusu sorunları Meclis’te her fırsatta dile getirdiklerini ve bundan sonra da konuyla ilgili çalışacaklarını belirtti.

CHP’li vekiller çiftçilere AK Partili vekillerden de destek istemelerini hatırlatınca çiftçiler “Onları görmüyoruz ki” yanıtını verdi.

Fatura Üzerinden Destek İstiyorlar

Söğüt Toptancı Hali’ndeki buluşma sonrası yaptığı açıklamada “Seracımız sebzenin para etmemesinden şikayetçi” diyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer üreticinin mutlak desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Elbette girdilerde indirim istiyorlar. Zirai ilaç firmasına borç öderken fatura üzerinden biraz daha destek olunmasını istiyorlar. Gübre, mazot, ilaç ve fide fiyatları artıyor ama sebze olduğundan da düşük fiyata satılıyor. Seracılar çöküyor.”

Çözüm olarak fide ve gübrede yüzde 50 bir bütçe desteği ile ÖTV’siz mazot ve elektrikte destekleme istenebileceğini söyleyen CHP’li Özer, pazardaki daralmanın ise çok daha önemli bir sorun olduğunu ifade etti.

İhracat Kapılarını Kapatmamalıyız

 “Aslında seracılık için bugünkü en önemli sorun pazar payının daralması” diyen CHP’li Özer şöyle devam etti:

“Ortadoğu’daki yanlış politikalar sebzeciliği etkiliyor. Bugün Irak’la, Suudi Arabistan’la ilişkilerimiz bozulduğu için, ihtiyacı olmasına rağmen bizden almamak konusunda diretiyor.

Şu anda bir miktar balkan ülkelerine ihracat var, onlara da çok yeterli değil. Komşularınızla ne kadar iyi geçiniyorsanız, ticaret ilişkileriniz ne kadar iyiyse o kadar rahat olursunuz.

Bizim gibi tarımdan kazanç sağlayabilecek potansiyeldeki bir ülkenin ihracat kapılarını kapatmaması lazım.”

Tarım Sektörü Tümden Zararda

Öte yandan ülkemizdeki seracılığın da devlet teşviki nedeniyle giderek arttığı, her yere sera yapıldığını söyleyen Özer, “Bu üretimi artırıyor ama pazar payı küçüldüğü için iç piyasada çöküşe neden oluyor” dedi.

Sera yapımına olan destekleme kredilerden vazgeçilmezse seracılığa teşvik edilen insanların da aynı kadere mahkum olacağını belirten CHP’li Özer, şu anda üretim ve mal kalitesinin çok iyi olduğuna dikkat çekerek,

“Domatesin maliyeti 2 lira, üretici ise 1 lira 20 kuruşa domates satıyor ve zarar ediyor. Gübreci, fideci, ilaççı alacağını alamıyor. Yani tarım sektörü tümden zararda.”

Böyle Giderse Seralar Boş Kalabilir

CHP’li Özer, seracılıkta maliyetin çok yüksek olduğunu belirterek bugün üreticinin yaşadığı zararın yarın daha büyük bir tehlikeyi getireceğine de dikkat çekti. Özer, şunları söyledi:

“Seracılıkta tesisi yaptıktan sonra üretime geçilir. Üretim olmazsa sera bölgeleri terkedilmiş, bomba düşmüş şehirler gibi olur. Bugün kazanç sağlayamayan yarın üretimden kaçarsa, Anadolu’dan gelen ortakçılar ve işçiler de dayanamayıp terk ederse,

sadece küçük aile işletmeleri kalır ki, o yeterli gelmez. Böyle giderse birçok sera boş kalabilir. Sonunda yurtdışından domates bulmaya çalışır hale geliriz. Kısacası, eğer bugün pazar bulunmazsa, yarın domates ithal edecek konuma düşebiliriz!”

yukarı çık
0
Paylaşım