Menu
RSS

Manavgat’taki Kervan Yolu Açığa Çıkıyor

Manavgat’taki Kervan Yolu Açığa Çıkıyor

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın da kullandığı ve Manavgat'tan geçen tarihi kervan yolunun 115 kilometrelik kısmı ortaya çıkarıldı.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ile Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu arasında imzalanan protokol ile tespit çalışmaları devam eden Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın da Alanya'ya giderken kullandığı tarihi kervan yolunun Manavgat sınırları içerisinde kalan 115 kilometrelik bölümü açığa çıkarıldı.

Manavgat'ın Karakaya Mahallesi'nden başlayarak Beyşehir sınırına kadar devam eden 145 kilometrelik yolda yapılan tespit çalışmalarının ardından güzergahları belirlenerek hazırlanacak rapor ile bakanlıklardan izin alınacak ve tarihi kervan yolu turizme kazandırılacak.

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu ile imzaladıkları protokolun ardından çalışmalara başladıklarını belirterek, yolun büyük bir bölümünde tespit çalışması yapıldığını söyledi.

Kervan yolunun tarihi ve kültürel bir zenginlik olduğuna işaret eden Boztaş, "Çalışma ile bir değerimizi, tarihi ve kültürel bir zenginliğimizi gelecek kuşaklara aktaracağız. Unutulmuş olan tarihi yolumuzda tespit çalışmalarımız sürüyor. Şu ana kadar 145 kilometrelik yolun 115 kilometresinde tespit çalışmalarını tamamladık" dedi.

Manavgat'ın Karakaya Mahallesi'nden başlayan ve Konya Beyşehir Gölü kenarındaki Kubadabad Sarayı'nda son bulan taş döşemeden oluşan tarihi kervan yolundaki çalışmanın sona yaklaşıldığını kaydeden Boztaş, çalışmaların tamamlanması ile tarihin gün yüzüne çıkarılmasının yanı sıra yolun doğaseverler ve alternatif turizme de kazandırılacağını aktardı.

Başkan Boztaş, "Ekibimiz zorlu kış koşullarına karşın keşif çalışmalarını sürdürdü. Tarihi yolun Kesikbel ile Oymapınar arasındaki bölümünde taş döşeme kervan yolları tespit edildi" diye konuştu.

Yolun geçtiği güzergahlarda eşsiz manzaraların olduğunun altını çizen Boztaş, "Sultani yol hem eşsiz manzarasıyla hem de tarihi yanıyla turizm, doğa sporları ve trekking turizmi açısından çok önemli bir kazanım olacaktır. Tarihin gün yüzüne çıkmasının yanı sıra bölge ekonomisi ve ticaretine katkı sağlayacaktır" dedi.

Yoldaki keşif çalışmalarının mart ayı sonuna kadar tamamlanarak raporlaştırılacağını söyleyen Boztaş, raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili bakanlıklara sunacaklarını belirtti.

Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu Kurucusu ve araştırmacı Ali Çetin de gönüllülük temelinde yaptıkları çalışmanın alternatif ve doğa turizmi adına çok büyük bir kazanım olduğunu vurgulayarak, yaptıkları çalışmada MATSO'nun yanı sıra Manavgat Kaymakamlığı, ilçede bulunan kurum kuruluşlar ile mahalle muhtarlarından destek aldıklarını anlattı. Çetin, "Tarihi yol çalışmaları, Manavgat dağ köylülerince de heyecanla karşılanmıştır. Alternatif turizmimiz açısından önemli bir yol olacaktır" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım