Menu
RSS

Korkuteli Tıbbi Aromatik Bitki Merkezi Olacak

Korkuteli Tıbbi Aromatik Bitki Merkezi Olacak

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Korkuteli Meslek Yüksekolu'na (MYO) tahsis edilen 300 dekar arazide kekik ve adaçayı üretimi için çalışma yapılacak. AR-GE çalışmalarının da yapılacağı bölgede üretim alanı, sözleşmeli üretici modeli ile 15 bin dekara kadar çıkarılabilecek.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Korkuteli Kaymakamlığı, AÜ, Antalya Teknokent'in işbirliğiyle düzenlenen 'Korkuteli'de Tıbbi Aromatik Bitki Üretimi' başlıklı toplantı, ATB Toplantı Salonu'nda yapıldı. ATB Başkanı Ali Çandır, Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, AÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya,

AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, AÜ Korkuteli MYO Müdürü Doç. Dr. Faik Ardahan, Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İbrahim Yavuz'un yanı sıra sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Korkuteli'nin tıbbi aromatik bitki üretim üssü olması için yapılabilecekler konuşuldu.

Korkuteli Ekonomisi Güçlenecek

ATB Başkanı Ali Çandır, Korkuteli'nin mantar üretimiyle adından söz ettiren bir ilçe olduğunu belirterek, tıbbi aromatik bitki üretiminde de söz sahibi olmak istediğini kaydetti. Bu çerçevede özel sektör, üniversite ve kamunun birlikte hareket ederek iyi bir model oluşturacağını söyleyen Çandır, bu modelin diğer alanlar için de örnek olabileceğini belirtti.

MYO'ya tahsis edilen 300 dönüm alanda tıbbi aromatik bitki üretimi için bir irade oluştuğunu bildiren Çandır, Borsa'nın da buna öncülük yapmak istediğini kaydetti. Başkan Çandır, üretim alanı ve ürün çeşidinin zaman içerisinde artırılacağına değindi.

İlçenin Kaderini Tıbbi Aromatik Bitki Değiştirecek

Kaymakamı Erol Tanrıkulu da Korkuteli'nin gerek alan gerekse nüfus ve ekolojik şartları itibariyle tıbbi aromatik bitki üretimi için yüksek potansiyele sahip bir bölge olduğunu söyledi.

Mantar ile anılan Korkuteli'de üretimi çeşitlendirme hedefinde olduklarını anlatan Tanrıkulu, bunun için kamu, özel sektör ve üniversitenin işbirliğinde güzel bir model oluşturulacağına inandığını bildirdi. Tanrıkulu, “Korkuteli'nin kaderini tıbbi aromatik bitkiyle değiştirebiliriz" dedi.

Üniversite Kamu Özel Sektör El Ele

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Korkuteli'de tıbbi aromatik bitkiler meslek yüksekokulu kurduklarını bunun önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci kabul etmeye başlayacağını bildirdi.

Altunkaya, bölgenin tıbbi aromatik bitki üretimine uygun olduğunu, akademik çalışmalarla da bu üretimin destekleneceğini belirtirken, bölge ekonomisinin kalkınacağını söyledi.

Kekik Ve Adaçayı Önerisi

Özel sektör temsilciler ise iyi bir modelle Korkuteli'nin tıbbi aromatik bitki üretiminde merkez olabileceğini söyledi. İnan Tarım temsilcisi Abdullah İnan, Türkiye'nin kekik üretiminde dünyada iyi bir yere sahip olduğunu ancak üretimin son dönemde azaldığını belirterek, Korkuteli'de kekik üretimi yapılabileceğini söyledi.

WBT Tarım temsilcisi Ergin Civan, Korkuteli'nin kekik ve adaçayı üretimi için uygun bir bölge olduğunu belirterek, kekik ve adaçayının pazarının da hazır olduğunu bildirdi.

Ortak Girişim Grubu Oluşturuldu

Toplantıda, 300 dönüm alanda şimdilik kekik ve adaçayı üretimi için 6 firmanın yer aldığı ortak girişim grubu oluşturuldu.

Uygulanacak modelin ardından Korkuteli'deki 15 bin dekar alanda kekik ve adaçayının yanı sıra bir çok tıbbi aromatik bitki üretiminin yapılabileceği konuşuldu. Bölgede ARGE çalışmaları da yapılacak.

yukarı çık
0
Paylaşım