Menu
RSS

Gökmen: Antalyalı Sürücü ‘Yaya Öncelikli’ Trafiğe Uyum Sağlayamadı

Gökmen: Antalyalı Sürücü ‘Yaya Öncelikli’ Trafiğe Uyum Sağlayamadı

Yaya geçitlerinde araç üstünlüğü devam ederken, kurala uymak isteyen sürücü kaza yapma riski ile karşı karşıya kalıyor. Trafik Kanunu’nda yapılan devrim niteliğindeki değişiklikle yayalara geçiş önceliği verildi ancak Antalya’nın hiçbir noktasında bu kurala maalesef uyulmuyor.

Kurala uymak isteyen araç sürücüleri ise kaza yapma riski ile karşı karşıya kalıyor. Süreci değerlendiren Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Gökmen, “İyi niyetli, eğitimli sürücüler bile yasaya uymaya korkuyor” dedi.

DURMUYOR YAVAŞLIYOR

Korkunun nedenini açıklayan Gökmen, şöyle dedi: “Maalesef kent içindeki birçok yaya geçidinin yeri tartışmalı. Biz bunu UKOME toplantısında gündeme taşıdık. Önce bu eksikliği gidermeliyiz. Diğer bir sorun yasa tanımaz, eğitimsiz sürücüler.

Hala yaya geçitlerini görmezden geliyorlar. Bu sürücüler nedeniyle yasayı uygulamak isteyen sürücüler kaza yapmaktan korkup geçitlerde sadece yavaşlamayı tercih ediyor.”

HER YERDE EĞİTİM

“Açıkçası ben bile endişeleniyorum. Geçitlerde defalarca dikiz aynasını kontrol edip duruyorum. Bu riski göze almayanlar ise yaya öncelikli yasayı ezip geçiyor. Bu ihlalleri çözmenin en etkili yöntemi eğitim seviyesini, bilinci artırmak.

Yasaya herkes uyarsa belli bir düzen sağlanır. Biz seçim meydanlarında, camilerde, okullarda bu konuyu gündeme almalıyız. Toplum bu sorunu yüksek sesle konuşursa yollarımız daha güvenli olur.”

BİLBOARDLAR KULLANILSIN

Yasanın uygulanması için en uygun kentin Antalya olduğunu kaydeden Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, “Yeni düzenlemeyle ilgili daha fazla duyuru ve eğitim programı yapılmalı. Kentin en etkin noktalarındaki billboardlar bu amaç için kullanılabilir.

Yeni el broşürleri ile araç sürücülerinin daha fazla bilinç kazanması sağlanabilir. Eğer bunu yapabilirsek kurala uymak için çaba sarf eden sürücüleri cesaretlendirmiş oluruz” dedi.

BAKAN SOYLU UYARMIŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni düzenleme ile ilgili şöyle demişti: “Yaya geçişini gören araç sürücülerinin tamamı dikkatli olmak ve aynı zamanda oradan geçen yayaya hangi şartta olursa olsun öncelik vermek zorundadır. Bu modern ülkelerin en önemli kurallarından biri.”

yukarı çık
0
Paylaşım