Menu
RSS

Finike CHP İlçe Başkanı Tanır: Finike Portakalına Kıymayın Efendiler!

Finike CHP İlçe Başkanı Tanır: Finike Portakalına Kıymayın Efendiler!

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün duble yol projesinin bilinen ayrıntılarına göre, yolun Finike portakallarının üretim alanlarının ortasından geçeceği ileri sürülmekte. CHP Finike İlçe Başkanı Okan Tanır bu yolun Finike portakallarının yok edilmesi anlamını taşıyacağını

söyleyerek projenin güzergahının bir an önce değiştirilmesini istedi.

Tanır yaptığı yazılı açıklamada, “Bildiğiniz gibi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün duble yol projesi güzergahının bir bölümü, Finike’deki portakal bahçelerinden geçiyor.

Yolun Finike ovasından geçtiğini, tamamı verimli ve dikili narenciye bahçelerinin geri dönüştürülemez biçimde kaybolacağını buna izin verenler bilmiyor mu?” diyerek şu soruları sordu:

“İlçemizde atalarımızdan bu yana üretilen Finike portakalının yörenin en önemli geçim kaynağı olduğu bilinmiyor mu?

Yol yapımı için ağaçların sökülmesi ve yolun, ovanın iklim yapısını olumsuz yönde değiştireceği yolun soğuk aylarda güney rüzgarını büyük bir nispette önleyeceği için don zararına karşı meyveleri daha da korumasız bırakacağını söyleyen üreticilerin bu feryatları hiç duyulmuyor mu?”

Finike’de yılda 220 bin tonun üzerinden portakal üretimi yapıldığını söyleyen Tanır, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Portakal üretimi Finike Körfezi kıyılarında yaklaşık 80 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Finike portakalı başta olmak üzere turunçgil yetiştiriciliğinin önemli üretim alanıdır.

Bu otoyol projesinin ovamızın ve ilçemizin geleceğini yok edecektir. Portakalın sonu olacaktır.

İklim Bile Değişecek

 “Yol yapıldığı takdirde, ovayı denize paralel olacak şekilde ikiye ayırarak ovadaki klimatik etkisi (Denizden gelen ılıman rüzgârların kesilmesi sonucu don başta olmak üzere birçok olumsuz iklimsel sonuçlar ortaya çıkacaktır),

hidrolojik düzenleyiciliğe etkisi (Bölgede zengin yer altı suları bulunmaktadır.

Bu su kaynakları ve taban suyu zarar göreceği gibi yol boyunca drenaj başta olmak üzere su ile ilgili birçok sorunlar yaşanacaktır) vesair nedenler başta olmak üzere birçok iklimsel, ekonomik ve yaşamsal bedeli projede değerlendirilmemiştir” dedi.

Yol, yerleşimi ve kirliliği getirir

Projenin yol çevresinde ikinci konut oluşumu başlatacaktır. Bu nedenle oluşacak çevre kirliliğini de tarım alanlarına zarar verecektir.,

Biz CHP olarak virajları ortadan kaldıracak olan projeye hayır demeyiz. Kim istemez Demre’ye 8 dakikada gitmek bizim isyanımız bu projenin Finike ve Finikelilere verecek olduğu zarar.

Bizler CHP olarak bu projenin zaten genişletilmiş olan mevcut D-400 Karayolunun devamında Taşocakları mevkiinden Tünele giriş ağzı verilerek yapılabileceğini söylüyoruz.

Hem viyadükler için harcanacak olan finans hazinede kalacak, verimli tarım arazilerinde üretim devam edebilecek hem de Finike ekonomisini öldürmemiş olacaksınız. İklim değişikliği olmayacaktır.

Zaten bu projeye Demre halkı bile isyan etmekteyken en çok bize zarar verecek olduğunu bildiğiniz halde neden halen ısrarcısınız bunu anlamakta zorluk çekiyoruz.

Amaç Finike ovasının yok edilmesi ise yeni rant kapılarının açılması ise yapılmak istenen proje ne Finike ilçesinin hayrına ne de bölgenin ve ülkemizin yararınadır.

Bizler burada yaşayan insanlar olarak bu hatadan bir an önce dönülmesini, siyasi kaygı taşımadan tüm siyasi partilerin bir araya gelmesini ve ortak mücadele edilmesini istiyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım