Menu
RSS

Antalya Serik'te Kuş Halkalama Çalışmaları

Antalya Serik'te Kuş Halkalama Çalışmaları

Antalya’nın Serik İlçesi'nde oluşturulan Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu'nda bugüne kadar 30 türden 700'den fazla kuş yakalandı. İstasyonda öğrencilere çevre eğitimi verilmesi kapsamında da 100'den fazla öğrenciye kuş türleri ve göç yolları anlatıldı. 

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü ve Serik Belediyesi arasında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik uygulamalı çevre eğitimi verilmesi amacıyla imzalanan protokol kapsamında Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu çalışmalara başladı.

Araştırma Koordinatörü Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç, "İlk çalışma yılımızda Serik Milli Eğitim Müdürlüğümüz izni ve işbirliği çerçevesinde 10 ortaokulumuzdan yaklaşık 300 öğrencimizle başlamayı planladığımız çalışmamızda bugüne kadar 15 Temmuz Şehitleri, Hacı Mustafa Bankoğlu ve Belek Limak Ortaokullarından yaklaşık 100 öğrencimiz ve Serik İmam Hatip Lisesi'nden yaklaşık 20 öğrencimizle başladık.

Çocukların çalışmayı gerçekleştirirken kullandığımız kuş halkalama yöntemine büyük ilgi göstermeleri bizi çok mutlu etti. Bu geri dönüşler bizim doğru yolda olduğumuzun ilk göstergeleri.

Çalışmada çocuklara yakaladığımız türleri tanıtıyor, her birinin göç hikayelerini anlatıyor, doğamızın bir bütün olduğunu ve çevremizi korumanın önemini anlatıyoruz" dedi.

Biyolojik çeşitlilik açısından Boğazkent bölgesinin ideal olduğunu vurgulayan Karaardıç, "Bölgede önceki yıllarda yapılan çalışmalarda 238 farklı kuş türü tespit edilmiştir. Bu türlerden 86'sı bölgede kuluçkaya yatmaktadır.

Ayrıca 150 civarında göçmen kuş türü, bölgeyi konaklama ve dinlenme istasyonu olarak kullanmakta, Sibirya gibi kuzey bölgelerde yer alan üreme bölgelerine uçmaya devam etmektedir" diye konuştu.

Kuş halkalama çalışmasına başladıkları 26 Mart'tan bu yana yaklaşık 30 kuş türünden 700'den fazla kuş yakaladıklarını aktaran Karaardıç, şöyle dedi:

"Bu çalışma ile göçmen kuş türlerinin göç yolculukları, göç davranışları ve ekolojileri hakkında araştırmalar yapacağız. Bu çalışma kapsamında bölgede ekoloji ve fen eğitimi konularına yönelik yüksek lisans ve doktora araştırmaları gerçekleştireceğiz.

Diğer yandan kuş çeşitliliği açısından son derece zengin ve önemli olan bölgemizin eko-turizm açısından tanıtımına katkı sağlayacak bir çalışma planlamaktayız."

yukarı çık
0
Paylaşım