Menu
RSS

Antalya ESM: AKP Cebimizi Yakmaya Devam Ediyor!

Antalya ESM: AKP Cebimizi Yakmaya Devam Ediyor!

Elektriğe yapılan zamma karşı tepkiler artıyor. Gerek iş dünyasından gerekse de sendika ve odalardan tepki mesajları yayınlanıyor. Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Antalya Şubesi de elektrik zammına tepkisini yazılı bir açıklama ile dile getirdi.

ESM Antalya Şube Başkanı Tanju İşeri, yaptığı yazılı açıklamada krizin faturasını emekçiler ödemeyecek dedi.

ESM Antalya Şube Başkanı İşeri açıklamasında şunlara değindi:

“Döviz kurunda yaşanan aşırı dalgalanmalar, faiz oranlarının yüksekliği ve beklentilerin çok daha üzerinde çıkan enflasyon rakamları halkın cebini yakmaya devam ediyor.

AKP iktidarı, yandaş sermaye gruplarını ihya etmeye dönük ekonomi politikasıyla, yaşanan krizi emekçilerin sırtına yıkmak için en temel tüketim kalemleri olan benzinden ekmeğe,

sütten meyve-sebzeye, sigaradan içkiye, elektrikten doğalgaza halkın en temel ihtiyaçlarına zam üstüne zam yapmaya devam ediyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından Elektrik Üretim Santrallerinin kullandığı gazın fiyatına % 49,5 zam yapıldı. Ayrıca söz konusu santrallerin, aldıkları gazın ödemesi de dolar üzerinden yapılacak.

Buna bağlı olarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yaptığı açıklamada 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere konutlarda elektriğe 9,57, sanayide 9,26 zam yapıldığı duyuruldu.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ise doğalgaza konut tüketiminde yüzde 9, sanayide ise yüzde 14 zam yapıldığını duyurdu.

1 Ağustos’tan itibaren geçerli olan bu zamla birlikte konut kullanıcıları Aralık 2017`de 33.18 kuruşa aldıkları 1 kilovat saat elektrik için 40.46 kuruş ödemek zorunda kalacaklar.

Böylece 230 kilovat saatlik asgari tüketim için 4 kişilik bir ailenin aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 94.75 liradan yüzde 22 artışla 115.62 liraya çıkmıştır.

Rant ve talan üzerine kurulan ekonomik yönetim, tıpkı enerjide olduğu gibi tarım ve sanayide üretimin düşmesi ile dışa bağımlılığın artmasına yol açtı.

Ülkenin en değerli varlıklarını yandaşa peşkeş çeken iktidar kaynakların tükenmesi üzerine gözünü halkın cebine dikti. Her seferinde yerli ve milli olduğunu iddia eden hükümet,

sermayenin çıkarlarını ülke menfaatinden üstün görerek enerjide yerli ve yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmak yerine, bir avuç tüccara rant sağlamak adına ithalata yönelerek ülkeyi tamamen dışa bağımlı hale getirdi.

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) olarak bugüne kadar defalarca dile getirdiğimiz gibi özelleştirmeler ve hükümetin dışa bağımlı liberal enerji politikaları devam ettiği sürece

halkımız elektriği ve doğalgazı daha pahalı tüketmeye devam edecek ve zamların ardı arkası kesilmeyecektir.

Ülkede artan baskı ve tek adam rejimi ve uygulanan neoliberal politikalar sonucu ekonomik kriz gittikçe derinleşmektedir.

Tüketim maddeleri üzerine getirilen zamlarla beraber ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerin yükü emekçilerin sırtlarında her geçen gün daha ağırlaşmaktadır.

Artık Yeter!

Elektriğin temel bir insan hakkı olduğu ve ekonominin ana girdisini oluşturduğu dikkate alınarak, bir an önce kamu yararını gözeten politikalar uygulamaya konulmalıdır.

En temel tüketici ve insan hakkı olarak kabul edilen enerji ve elektrik; kaliteli güvenilir ve ucuz olarak sunulması gereken kamu yararı güdülen bir hizmet olmalıdır.

Krizin faturasını emekçiler ödemeyecek. Bize acı reçeteyi yutturmaya çalışanlara karşı emekçilerin kamusal haklarını korumaya ve savunmaya devam edeceğiz.

Bizler enerji iş kolunda örgütlü olan ve bu hizmeti sunan kamu emekçileri olarak hükümete sesleniyoruz. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar derhal geri çekilmelidir.

Vergi sisteminde adalet sağlanmalı; temel tüketim maddelerindeki ÖTV ve KDV derhal kaldırılmalıdır”

yukarı çık
0
Paylaşım