Menu
RSS
Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Prev Next

Antalya’dan Seslenen Organ Nakilli Hastaların İlaç Endişesi

Antalya’dan Seslenen Organ Nakilli Hastaların İlaç Endişesi

Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği(AKBÖHONDER) Başkanı Mehmet Şahan, böbrek nakli olan hastaların, orijinal ilaçlarda istenilen katkı payı nedeniyle muadil ilaç kullandığını, bunun da organ reddine yol açabileceğini söyledi.

Kendisi de böbrek nakilli olan AKBÖHONDER Başkanı Mehmet Şahan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) organ nakilli hastaların kullandığı bazı ilaçları, muafiyet kapsamından çıkardığını söyledi.

Bunun nakilli hastalara ekonomik yük getirdiğini anlatan Başkan Şahan, böbrek nakilli hastaların, nakil sonrası ömür boyu kullanacağı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar için kutu başına 10 ila 20 TL fark demek zorunda kaldığını açıkladı.

Ekonomik Ve Psikolojik Sıkıntı

Bazı hastaların bu ilaçlardan ayda en az 5 kutu kullandığını vurgulayan Mehmet Şahan, "Bize fark ücreti ödemeyeceğimiz muadil ilaç öneriliyor. Ekonomik ve psikolojik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Yıllardır kullandığımız ilaçlardan daha önce de olduğu gibi fark ücreti alınmasın" dedi.

Hastalar Endişeli

Böbrek nakilli hastaların nakil sonrası kullanmak zorunda olduğu, vücudun organı reddetmesini önleyen ilaçların SGK tarafından muafiyet kapsamından çıkarıldığını vurgulayan Mehmet Şahan,

"Tam muafiyet kapsamından çıkarılan ilaçların yerine yine Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan muadil başka bir ilaç eklendi. Kendilerine nakil sonrası ilaçlarını temin etmek üzere verilen ilaç muafiyet raporuna rağmen kutu başına

10 ila 20 TL yüzde ödemek zorunda kalan birçok böbrek nakilli hasta endişeli. SGK tarafından verilen muadil ilacın vücutlarında yaratacağı etkiyi bilemedikleri için korkan, aynı zamanda bu farkı ödemekte maddi anlamda

büyük sıkıntı yaşayan hastalar bir an önce yapılan değişiklikten vazgeçilmesini istiyor" diye konuştu.

Organın Atmaması İçin Şart

Nakilli hastaların yaşamları boyunca 'Prograf' denilen ilacı kullanmak zorunda olduğunu vurgulayan Mehmet Şahan, "Şu ana kadar hiç bir nakilli hasta fark ücreti ödemeden ilaca ulaşıyordu. 19 Aralık 2017'den buyana fark ücreti ödüyoruz.

Hastaların büyük kısmı yeşil kartlı ya da emekli. Hepsi de zor durumda kaldı. Biran önce bu durumun düzeltilmesini istiyoruz" dedi.

Ömür Boyu İlaçlı Yaşam

Nakilli hastaların olmazsa olmaz listesinin başında yer alan bu ilacın, nakilli böbreğin sağlıklı şekilde işlevini sürdürebilmesi için ömür boyu kullanılması gerektiğine işaret eden Mehmet Şahan "Hasta böbrek nakli olduktan sonra

vücudun uyum gösterdiği bir ilaçla hayatını sürdürmeye devam ediyor. Siz kalkıp bir anda ilacı değiştirirseniz bunun sonucu nakilli böbreğin reddine kadar gidebilir.

Nefrologlar ve genel cerrahlar vücudu belli bir ilaca adapte olmuş hastalar için bu değişikliğin çok sıkı takip gerektiren bir süreç olduğunu söylüyor" diye konuştu.

Organ Tehlikeye Giriyor

Hastaların özel durumuna göre günlük ilaç kullanım miktarının değiştiğini söyleyen böbrek nakilli Fatma Ünal da "Ben günde 4 adet ilaç alıyorum. Yeşil kartlı arkadaşım ilacını parası olmadığı için alamadı.

Arkadaşımın karaciğeri tehlikede, bizleri bu gibi durumlarla karşı karşıya bırakmasınlar. Bir ayda 50 TL fark ödedim. Asgari ücretle çalışan ya da yeşil kartlı bir kişi nasıl ödesin" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım