Menu
RSS

Antalya'daki Telsiz Operatörleri Zirveden Dünyaya Seslendiler

Antalya'daki Telsiz Operatörleri Zirveden Dünyaya Seslendiler

Antalya'daki Acil Afet Haberleşme İstasyonu'nu işleten Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Antalya Şubesi'nin telsiz operatörleri, tüm dünyada aynı anda gerçekleşen 'Contest: Telsiz Haberleşmesi Yarışması'na Kumluca İlçesi'ndeki Markiz Dağı zirvesinden katıldı.

TRAC Antalya Şubesi ile TRAC Kumluca Temsilciliği'nden 17 kişilik Acil Afet Haberleşme ekibi, mobil telsiz istasyonlarını Markiz Dağı'nın 980 metre yükseklikteki zirvesine taşıdı.

Burada çadırlı kamp kuran ekip, farklı bantlarda çalışan telsiz antenlerini belli noktalara yerleştirdi. Seyyar güneş paneli, jeneratör ve akülerden alınan enerjiyle HF, VHF ve UHF telsiz cihazları devreye sokuldu.

Birçok Ülkeye Ulaşıldı

TRAC Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Şubesi Başkanı Sıtkı Atasoy'un yönetimindeki lisanslı telsiz operatörleri, YM4KA istasyonu olarak 145.500 ve 145.700 frekansları üzerinden tüm dünyadaki amatör telsiz istasyonlarına seslendi.

2 gün süren 'Contest' çalışması sırasında Kıbrıs, İsrail, Lübnan, Mısır, Yunanistan (Rodos-Girit Adaları), Libya, İtalya ve Malta, Türkiye'den de Güneydoğu, Ege, Akdeniz bölgelerindeki istasyonlara ulaşıp haberleşme yapıldı.

Hava sinyalleriyle yapılan telsiz konuşmaları kayıt altına alındı.

Heyecanlı Anlar Yaşandı

Telsiz operatörlerinin dağın zirvesinden birçok ülkeye ulaşmaları büyük heyecan yarattı. Çok sayıda istasyonla İngilizce ve Türkçe konuşuldu. Contest çalışmasının yorucu olmasına rağmen

keyifli geçtiğini belirten TRAC Antalya Şubesi Başkanı Sıtkı Atasoy, "Asıl görevimiz sadece ülkemizde değil, tüm dünyada meydana gelebilecek büyük doğal afet olayları ve savaş durumunda başlıyor" dedi. Atasoy şunları söyledi:

"Deprem, sel, yangın felaketlerinde telefon, internet gibi haberleşme sitemleri çöktüğünde biz amatör telsizciler devreye giriyoruz. Ankara'da kriz merkezi, il ve ilçelerde de kriz masalarında yer alıyoruz.

Ülkemizde son olarak yaşanan Marmara ve Van depremlerinde de mobil telsiz istasyonlarımızla yurt içi ve yurt dışı haberleşmesini devlet adına sağladık.

Ayrıca bina enkazları arasında çalışan AFAD başta olmak üzere arama-kurtarma ekiplerine haberleşme desteği verdik. Gönüllü hizmetlerimiz insanlık adına hayati önem taşıyor.

'Contest' etkinliğinde de kendimizi test ettik, tecrübelerimizi yeniledik, eksiklerimizi belirledik. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla birlikte haberleşme tatbikatı yapmış olduk. 2 gün boyunca verimli bir çalışma yaptık."

yukarı çık
0
Paylaşım