Menu
RSS

Antalya CHP M.paşa İlçe Başkanı Şahin’den Türel’e: Sen Önce Kendi Borcuna Bak

Antalya CHP M.paşa İlçe Başkanı Şahin’den Türel’e: Sen Önce Kendi Borcuna Bak

Cumhuriyet Halk Partisi Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in kendi belediyesinin borcuna bakmadan Muratpaşa Belediyesi’nin borcunu sorgulamasına karşılık, sen önce kendi borcuna bak dedi.

CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Hasan Şahin yaptığı yazılı açıklamada Türel’in İleri Gazetesi’nin ardına sığınmak ve Muratpaşa Belediyesi’nin borcunu eleştirmesi karşısında yazılı bir açıklamayla yanıt verdi.

Şahin Basına ve Kamuoyuna başlığıyla yaptığı açıklama şöyle:

“Bugün tarihli İleri Gazetesi’nde Muratpaşa Belediyesi aleyhine yapılan haberi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Tabelacı Menderes Türel’in değerlendirmesi olarak görmekteyiz.

Gazetenin arkasına saklanıp, siyasi amaç güderek değerlendirme yapılmasını da, yaptırılmasını da etik bulmuyoruz.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yollara tabela dikip sahiplenmene,

Tramvay hattı bedelini merkezi hükümete ödettirmene,

Projelerini yap-işlet-devret modeli ile yapmana rağmen:

İller Bankası; Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye’nin en borçlu 5 belediyesinden biri olduğunu tescillemiştir.

Sayıştay; Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu 2 milyar 100 milyon TL olarak raporlamıştır.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu halini, ‘cambaza bak’ diyerek unutturamazsın. Bunu; Muratpaşa Belediyesi’ni karalayarak hiç yapamazsın.

Karalamaya çalıştığın Muratpaşa Belediyesi’nin 2018 yılı bütçesi 388 milyon TL’dir.

Büyük bölümü uzun vadeli olmak üzere de yaklaşık 88 milyon TL borcu bulunmaktadır.

Muratpaşa Belediyesi bu haliyle, Türkiye’nin bilançosu en düzgün belediyelerinden bir tanesidir.

Türkiye’nin en borçlu belediyelerden biri olan Büyükşehir Belediyesi ile kıyaslanması söz konusu dahi olamaz.

Muratpaşa Belediyesi’ni borçlu göstermek için kamulaştırma ve kamulaştırmasız el atma davalarını öne sürmüşsünüz. Bu davalar; uzun yıllar önce, Antalya Belediyesi döneminde yapılan imar planındaki, düzenleme ortaklık payından kaynaklanmaktadır. Sizin ürettiğiniz ağır borç yükü ile kıyaslanamaz.

Antalya’yı sürüklediğiniz ağır borç batağını bu mazeretle örtemezsiniz.

Kazın Ayağı Keşke Tabelacı Başkan’ın Dediği Şekilde Olsa

Kasım ayı bütçe toplantısında alınan kararla, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı gider bütçesi 3 milyar 410 milyon lira olarak belirlenirken, gelir ise 2 milyar 887 milyon 50 bin lira olarak belirlendi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen rapora göre gelir ve gider bütçesi arasında 522 milyon 950 bin lira açık bulunmaktadır.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, her ay milyonlarca liralık gayrimenkulünü satışa çıkarıyor. Sürekli iç ve dış borçlanmaya giderek, bütçe hedefini tutturmaya çalışıyor. Kolay kredi almakla övündükleri İlbank’ın,

(eski adıyla İller Bankası’nın) ve Sayıştay raporlarına göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en borçlu 5. Belediyesi konumundadır. Büyükşehir Belediyesi’nin toplamda eski parayla 2 KATRİLYON 100 MİLYAR TL borcu bulunmaktadır.

Türkiye ile aynı kredi notunu aldıklarından bahseden Tabelacı Başkan’a hatırlatalım; Temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye düşüren Fitch Ratings, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin de notunu kırdı.

Fitch, Moody's ve S&P gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları bir süredir Türkiye'yi, yatırım yapılabilir seviyenin altında notluyor. Hal böyleyken, Tabelacı Başkan, Türkiye ile aynı kredi notuna sahip olmakla övünerek,

farkında olmadan gülünç duruma düşüyor. Türkiye ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notları, uluslararası yatırımcılar tarafından junk (çöp) olarak adlandırılan onur kırıcı bir seviyededir. Büyükşehir Belediyesi’nin

kredi notunun düşük olmasının temel nedenleri, kurumsal kapasitesinin zayıf olması ve bütçe performansının istikrarsızlığıdır.

Finans yönetimi Fitch’den geçer not alamayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, gayrimenkul satışları ve borçlarla bütçesini döndürmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi borç bataklığına saplanmış vaziyetteyken,

Tabelacı Başkan mali disiplin konusunda “destan” yazdıklarını söylüyorlar. Tabloya baktığımızda ortada bir destan yok, maalesef bir trajedi vardır!"

yukarı çık
0
Paylaşım