Menu
RSS

Antalya Beymelek Dalyanı Olta Balıkçılığına Kapatıldı

Antalya Beymelek Dalyanı Olta Balıkçılığına Kapatıldı

Türkiye’nin ayakta kalan en önemli sulak alanlarından biri olan Antalya'nın Demre ilçesindeki Beymelek Dalyanı (Lagünü), olta balıkçılığına kapatıldı. Demre'deki Beymelek Dalyanı'nın belirli bölümünde 2010 yılında vatandaşların oltayla balık avlamasına izin verildi.

Ancak son dönemde bölgede kaçak avcılığın artması üzerine dalyanın işletmesi ve korunmasından sorumlu olan Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü tarafından dalyan olta balıkçılığına kapatıldı.

Yaklaşık 350 hektar alana sahip Beymelek Dalyanı'nda bugüne kadar tespit edilen 30'a yakın balık türü, mavi yengeç, karides, Caretta caretta kaplumbağaları ve 14 farklı kuş türü yaşamını sürdürüyor.

Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, son yıllarda yaşanan kaçak avcılığın dalyanın doğal yapısına zarar vermeye başlaması üzerine yasak kararının alındığını söyledi.

Rızvan Süyek, "Beymelek Lagünü, bakanlık tarafından Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'ne tahsis edilmiştir. Enstitü bünyesindeki kuluçkahane anaç üretiminde kullanılmaktadır. Üretimin bir bölümü halka satılmakta, bir bölümü de tekrar deniz bırakılmaktadır.

Lagün balık bolluğu açısından denizlere göre 4-5 kat daha zengindir. Bu nedenle lagünün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi, balık stoklarının tespiti ve dalyanın ıslahı konusunda son yıllarda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda çevre halkının bilinçlendirilmesi için de çalışmalar yapmaktayız.

Türkiye'de birçok lagünde olduğu gibi Beymelek Lagünü'nde de kaçak avcılık sorunu gözlenmektedir. Yasal uyarılar, verilen cezalara rağmen bu sorun devam etmektedir.

2010 yılına belirli bir bölümde verilen olta balıkçılığı izni maalesef suistimal edilmeye başladı. Beymelek Lagünü'nün korunması, doğal yaşamın tahribinin önlenmesi için olta balıkçılığı ve her türlü avlanma yasaklanmıştır" dedi.

Rızvan Süyek ayrıca Beymelek Lagünü'nün hem içindeki canlılar hem de çevresindeki insanlar için bir doğa harikası olduğuna işaret ederek, "Bu doğal zenginlik sadece yasalarla değil, toplumsal duyarlılıkla korunup, gelecek kuşaklara aktarılabilir.

Bu konuda vatandaşlarımızdan yardım ve duyarlılık bekliyoruz. Bu doğal zenginlik herkesin. Vatandaşlarımızın bu yasağa uymasını, uymayanların yasal cezaya uğrayacağının bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım