Menu
RSS
Dikkat Bugün Bu yollar Trafiğe Kapalı

Dikkat Bugün Bu yollar Trafiğe Kapalı

24 Kasım Pazar Günü “25 Kasım ...

Başkan Muhittin Böcek: Eğitim Önderlerimize Bugün Her Zamankinden Daha Fazla İhtiyacımız Var

Başkan Muhittin Böcek: Eğitim Önderlerimize Bugün …

“Cumhuriyet sizden fikri hür, ...

Sebahat Çevik Yazdı: Şehir ve Şiir

Sebahat Çevik Yazdı: Şehir ve Şiir

“Neredesin sen ey aradığım şeh...

Belediye İş Sendikası: Mustafa Kemal Atatürk’e ve Laik Cumhuriyete Saldırılara Geçit Vermeyeceğiz!

Belediye İş Sendikası: Mustafa Kemal Atatürk’e ve …

Belediye İş Sendikası son günl...

Toros Kadınları: Kadınları Kadınlarla Vurmak

Toros Kadınları: Kadınları Kadınlarla Vurmak

Koltuğumun altındaki dosyayla ...

Antalya’da Hayat 2 Dakika Durdu

Antalya’da Hayat 2 Dakika Durdu

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni...

Antalya'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının 86'ncı Yıldönümü Anma Programı

Antalya'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının…

Antalya’da bu yıl düzenlenecek...

Prev Next

Antalya, Güreşte Antik Çağdan Bu Yana Şampiyon Yetiştiriyor

Antalya, Güreşte Antik Çağdan Bu Yana Şampiyon Yetiştiriyor

Edirne’de bu yıl 656'ncısı yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan İsmail Balaban, memleketi Antalya'yı gururlandırırken, güreşin bu toprakların binlerce yıllık geleneği olduğu, Isinda, Ksanthos, Aspendos ve Patara antik kentlerinden çıkarılan eserlerle bir kez daha ortaya konuldu. 

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Havva İşkan Işık, Kırkpınar Güreşleri'nde bu yıl da kazandıkları çok sayıda madalya ve başpehlivanlıkla göz dolduran Antalyalı sporcuların, bu toprakların binlerce yıllık çok yaygın bir geleneğini başarıyla sürdürdüklerini söyledi.

Antalya'nın tarihindeki bu büyük güreş mirasının farkında olması ve birbirinden başarılı güreşçiler yetiştirmesinin bir tesadüf olmadığını kaydeden Prof.Dr. Işık, “Bir kültürel sürekliliktir.

Şimdi bu genç evlatlarımızı gördükçe, onların başarılarıyla çok gururlanıyorum. Onlar hemşehrilerimiz olan Likyalı, Pamfilyalı ve Pisidyalıların da ruhlarını şad ediyor" dedi.

ISİNDA ANTİK KENTİNDE MEZAR KABARTMALARINDA GÜREŞ SPORU VAR

Antalya'nın doğusu ve batısında antik çağlarda çok yaygın ve sevilen bir spor olan güreşin, beylerin bile kendilerini başarılarıyla hayatta ve ölümde övdükleri bir alan olduğunu kaydeden Prof.Dr. Işık, “Kaş ilçe merkezine sadece 13 kilometre uzaklıktaki Belenli yakınlarında konumlanan antik Isinda kentinde ele geçen mezar kabartmalarında, bir bey kendisini güreş yaparken resmettirmiştir" dedi.

GÜREŞ KSANTHOS ANTİK KENTİNDE ELE GEÇEN YAZITTA YER ALIYOR

Kaş'ın Kınık beldesindeki Ksanthos antik kentinde ele geçen ve MÖ 540 yılına ait kabartmada ise güreşçilere bugün de olduğu gibi müziğin eşlik ettiğini belirten Prof.Dr. Işık, “Ksanthos'un en büyük beylerinden Kherei'e ait M.Ö. 400 tarihli ünlü yazıtlı dikmede ise, beyin bizzat kendisi, güreş sporunda o dönemdeki erişkin Likyalı erkeklerin hepsinden daha üstün olduğunu yazdırmıştır" diye konuştu.

ASPENDOS SİKKELERDE GÜREŞ SPORUNU YÜCELTMİŞTİR

Aspendos kentinin de bastırdığı birbirinden değerli sikkelerle güreş sporunu yücelttiğini belirten Prof.Dr. Işık, “M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'ın ilk yarısına ait sikkeler, bugün Serik'te böylesine yaygın olan güreşin kökenleri hakkında bilgi verir" dedi.

PATARA'NIN ŞAMPİYONUNUN LAHDİ ANTALYA MÜZESİ'NDE

Patara antik kentinin kazı başkanı Prof.Dr. Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim de Patara'da bulduğumuz ve bugün Antalya Müzesi'nde sergilen Roma Çağı'na tarihli ünlü şampiyon lahdi de büyük olasılıkla bir güreşçiye ait.

Theronides adını taşıyan bu büyük sporcu, döneminin en büyük yedi müsabakasında şampiyon olmuş ve kazandığı kupaları da mezarının üstüne resmettirmiştir."

yukarı çık
0
Paylaşım