CHP’li Budak ‘AKP'den Turizme TBMM Engeli’
- Yazan Kaktus Haber
CHP Grubu’nun, turizmde yaşanan kriz ve turizm emekçilerinin sorunlarının araştırılması için TBMM’de komisyon kurulmasına ilişkin önerisi, AKP tarafından engellendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TBMM’de kapsamlı bir turizm paketinin hazırlanmanın önüne geçildiğini, bunun turizme bakışın bir göstergesi olduğunu söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak tarafından hazırlanan ve 22 CHP’li milletvekilinin de imzalarıyla destek verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması, TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
CHP’li Budak, araştırma önergesiyle ilgili TBMM’de yaptığı konuşmada, 7 Haziran’dan bu yana Türkiye’de bir “travma dönemi”nin yaşandığını, 300’ün üzerinde şehit verildiğini, canlı bomba saldırılarında 175 yurttaşın yaşamını yitirdiğini kaydetti. Ayrıca, Rusya’daki ekonomik kriz ve Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte Türkiye’nin turizm hareketliliğinde ciddi bir gerilemenin ortaya çıktığını kaydeden Budak, “2015 yılının başından itibaren uyardık. Turizm bu şekilde sürdürülemez dedik ama dinletemedik” dedi.
Turizm emekçilerinin 6 ay çalışabildiğini, yeni süreçte hiç iş bulamama riskinin ortaya çıktığını belirten Budak, “Turizm sektörünün hesaplamalarına göre, yüzde 25-30 civarında bir kayıp olursa, tahminimiz 400 bin ila 500 bin civarında insanın işsiz kalması. Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 10,5 seviyesinde. 3 milyonun üzerinde insan evine ekmek götüremiyor. Bir de bunun üzerine eğer turizmdeki krizden dolayı büyük bir işsiz ordusu eklenirse sosyal sıkıntılar gündeme gelir” dedi.
TÜRKİYE ÇEKİNCELERİ
Sıkıntının sadece Rusya’dan kaynaklanmadığını, Avrupa’dan Ocak ayında gelen turist sayısında yüzde 45’lik gerileme olduğunu, son 10 yılda ilk kez Antalya'ya gelen turist sayısının 100 binin altında kaldığını kaydeden Budak, şunları söyledi:
“Türkiye'de hukuk ve demokrasiyle ilgili ciddi zaaf var. Terör olaylarının yarattığı bir algı var. Avrupa'dan Türkiye'ye bakıldığı zaman, Suriye algısı var. ‘Türkiye'de ağır bir tablo var. Hukuk, demokrasi ve özgürlüklerle ilgili ciddi zaaflar var’ diyerek Türkiye'yle ilgili çekincelerini açıklıyorlar.
Hızla, ülkeyi yönetenlerin bu şiddet dilini, öfke dilini bir tarafa bırakması gerekiyor. Burada iç politika malzemesi yapılırken, on saniye sonra dünyanın bütün ajanslarında bu sözlerin aynen yayınlandığını düşüneceksiniz. Siz bu dili kullandığınız sürece oradaki bakış da bu şekilde olmaya devam edecek.”
ADALETSİZ ÇELİŞKİLİ PAKET
AKP’nin açıkladığı 9 maddelik turizm eylem planının, yaşanan ağır sorunlar karşısında çok yetersiz kalacağını ayrıca çelişkiler içerdiğini kaydeden Budak, “Bir hesap yapın; 6 bin doları 100 kişilik uçağa verdiniz, kişi başına 60 dolar yapıyor; 300 kişilik bir uçakla yolcu getirdiler, kişi başına 20 dolara düşüyor. Böyle bir mantık olur mu? Bu özendirici değil.
Ya boş koltuğa vereceksiniz ya promosyon yapacaksınız. Yani 20 dolar, 30 dolar ya da euro, turiste bir hediye çeki verseniz daha yararlı olur. 400 bin kişinin üzerinde turist getiren seyahat acentelerine destek var. 50 bin getiren ne olacak, 100 bin kişi getiren ne olacak? Kiraların 3 yıla yayılması desteği var. Peki tapulu olanlar ne yapacak. Onlara yok. Böyle adalet olur mu?” diye sordu.
ESNAFA KEFALET
Turizm işsizliğinin yanı sıra bir de esnaf işsizliği olgusu yaşandığını kaydeden Budak, şöyle devam etti:
“500 bin kişinin işsiz kalma ihtimali var ama pakette istihdam üzerindeki yüklerle ilgili en ufak bir şey yok. Ayrıca esnaf işsiz. Esnaf eğer dükkânını kapatırsa hiçbir yerde iş bulamaz. Türkiye'de on yıldır 350 bin esnaf dükkânını kapattı ve işsiz. Esnaf işsizliği burada hiç öngörülmemiş. Esnaflara bir destek yok.
Tarım destekleri gibi esnafa da destek verilmeli. Aynı zamanda bir de kefalet sistemi getirilmesi lazım. Esnafa kefalet sistemi. Sorun çok derindir, çok ağırdır. Fakat bu paketin içeriği son derece yetersizdir. İstihdamla ilgili tedarikçilerle ilgili mutlaka adım atılmalı.”
TBMM KOMİSYONU’NA ENGEL
Budak araştırma önergesinde de, “TBMM’nin Türkiye açısından stratejik önemde olan turizm sektörünün sorunlarına eğilmesi, turizm emekçilerine destek vermesi yerinde olacaktır.
Bu nedenlerle turizm çalışanlarının sorunlarının araştırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir” derken, AKP, komisyon kurulmasına geçit vermedi.