Hüzün ve mutluluğu bir arada yaşadı
- Yazan Editör
Mersin’de yaşayan 33 yaşındaki Selim Ay, 15 gün önce böbrek hastası olduğunu öğrendi. 6 kardeşinin 6’sının da böbrek için verici olduğu Selim Ay’a 31 yaşındaki Yılmaz Ay yeniden hayat verdi.
Nakliyecilik yapan 33 yaşındaki Mardinli Selim Ay, kusma belirtileri nedeniyle hastaneye başvurduğunu söyleyerek, “Sürekli kusunca acile başvurdum. Orada kan ve idrar tahlili yapıldı. Böbrek yetmezliği olduğu tespit edildi. 1 hafta yoğun bakımda yattım. Safra kesesinde iltihaplı taş vardı. Böbreğimi de etkilemişti. Kontrol olmak için Mersin’den Antalya’ya geldim” dedi.
“KARDEŞLERİMİN HEPSİ VERİCİ OLDU”
Kontrol için geldi Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Bölümü’nde 15 gün önce kaybettiği böbreği için bir umut ışığıyla karşılaştığını belirten Selim Ay, “Uygun verici bulabilirsem hemen nakil olabileceğimi öğrendim. Her şey o kadar hızla ilerledi ki hüzün ve mutluluğu bir arada yaşadım. Kardeşlerimin hepsi verici olmak istedi. Yılmaz’ın böbreğinin uygun olduğu tespit edilince hemen nakil oldum” ifadelerini kullandı.
“RUTİN KONTROLLERİN ÖNEMİNİ ANLADIM”
Yaklaşık 15 yıldır hastaneye gitmediğini dile getiren Selim Ay, “Öyle sık doktora giden biri değildim. İhtiyaç da duymadım. Rahatsızlanmasaydım böbrek yetmezliğini hiç öğrenemeyecektim. Erken teşhisin yanı sıra, rutin kontrollerin de ne kadar önemli olduğunu görmüş oldum. Ailem rahatsızlığımı öğrenince hastaneye akın etti. Yaklaşık 30 kişi destek için yanımdaydı” dedi.
“CANA CAN KATMANIN SEVABI BÜYÜK”
Kardeşlerinin, böbreklerini vermek için sıraya girdiğini ve çok şanslı olduğunu sözlerine ekleyen Selim Ay, “Mardinli bir aileyiz ve oldukça kalabalığız. Kardeşlerim olmasaydı diyalize girecek ve kadavradan böbrek bekleyecektim. Ancak herkes benim kadar şanlı olmayabilir. Organ bağışının önemi burada ortaya çıkıyor. Cana can katmanın sevabı büyük. 15 gün gibi kısa bir sürede böbreğimi kaybettim ve yeniden böbrek sahibi oldum” şeklinde konuştu.
“YENİDEN CAN VERMEK BANA NASİP OLDU”
Abisi Selim Ay’a hiç düşünmeden böbreğini verdiğini belirten 31 yaşındaki Yılmaz Ay ise şunları söyledi: “Hastalığını öğrenince abim için hepimiz seferber olduk. Ama ona yeniden can vermek bana nasip oldu. Sonuçta bir hayat kurtardığımı bildiğim için hiç düşünmeden böbreğimi abime bağışladım. Abimin rahatsızlığı hepimize örnek oldu ve biz de organlarımızı bağışladık.”
“NAKİL BEKLEYEN BİNLERCE KİŞİYİ UNUTMAYALIM”
Operasyonu gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Alper Demirbaş, “Hastamız bize başvurduğunda böbrek yetmezliğini daha yeni öğrenmişti. Uygun verici adayının da bulunmasıyla kendisine vakit kaybetmeden nakil gerçekleştirdik. Organ nakliyle 20 yılı aşkın bir süredir uğraşan biri olarak şunu söylemek istiyorum: Lütfen öldükten sonra organlarınızı bağışlayın. Çünkü toprak oluyorlar. Öbür dünyada onlara ihtiyacınız olmayacak, bunu bütün dinler de bu şekilde söylüyor. Eğer ailenizde bir kronik organ hastası varsa o zaman doğru bilgiyi edinin” ifadelerini kullandı.
“YAKININIZIN HAYATINI KURTARMAK”
Organ naklinin sınırının olmadığını belirten Prof. Dr. Demirbaş, “Aktif kanser ve AIDS hastaları dışında tüm organ yetmezliği hastaları daha önce nakil olmuş veya olmamış olsun nakil adayıdır. Aynı şekilde hazırlık testleri yapılır ve uygunsa nakilleri gerçekleştirilir. Çok yanlış inanışlar var; mesela bir böbreğimi verirsem sakat kalırım çocuğum olmaz diyen hastalar oldu. Ailelerinde kronik böbrek hastası ya da siroz hastası olan ailelerin bu konuda çok iyi bilinçlendirilmesi lazım. Eğer verici adayında belli şartlar sağlanmışsa o zaman böbrek vericisi olmanın bir zararı yoktur. Peki, faydası nedir? Yakınınızın hayatını kurtarmak!” dedi.