Demre'de Talasemi Konferansı Verildi
- Yazan Editör
Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi hastalığıyla ilgili Demre’de konferans verdi. Demre Kaymakamlığı ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) tarafından organize edilen seminerde konuşan AKHAV Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi hastalığının ırsi bir hastalık olduğunu, tedavisinin zor ve pahalı ancak önlenmesinin ise kolay ve ucuz olduğunu kaydetti.
Talasemi artışının özellikle akraba evliliklerinden kaynaklandığına dikkat çeken Canatan, ailelerde kalıtsal hastalık varsa, akraba evliliklerinden mutlaka uzak durulması gerektiğini söyledi.
Talasemi hastalığının Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Canatan, Antalya’da 200 bin kişinin taşıyıcı olduğuna dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı’nın taşıyıcı hastalıkların önlenmesi konusunda yürüttüğü projeyi de anımsatan Prof. Dr. Canatan, evlilik öncesi yapılan taramaların hastalığın önlenmesine önemli katkı sağladığını söyledi.
Son yıllarda uygulanan yöntemlerle Antalya için yüzde 95 azalma gördüklerini kaydeden Canatan, bu konudaki bilincin arttırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Kan vermenin önemi ve faydaları hakkında da açıklamalar yapan Canatan, “Kan vermek sizi hem manevi yönden rahatlatıyor hem de kök hücreleriniz yenileniyor ve kendinizi daha genç ve güçlü hissediyorsunuz. Bunun yanı sıra kan vermeden önce dört testten geçiyorsunuz ve kan sayımınız yapılıyor. 18- 65 yaş arası her bireyin kan vermesini öneriyoruz. talasemi hastaları kan bulmakta zorlanıyor. Kan bağışı ile birçok hastaya hayat veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Konferansı Kaymakam Murat Uz da izledi.