Menu
RSS

Genco Erkal: Yasağın Nedeni OHAL Değil, Muhalif Duruşumuz!

Genco Erkal: Yasağın Nedeni OHAL Değil, Muhalif Duruşumuz!

Tiyatrocu ve Yönetmen Genco Erkal, sahnelediği "Güneşin Sofrasında Nâzım ve Brecht" adlı oyunlarının yasaklanma gerekçesinin OHAL değil, kendi muhalif ve hükümet karşıtı duruşları olduğunu söyledi.

Tiyatrocu ve yönetmen Genco Erkal, "Güneşin Sofrasında Nâzım ve Brecht" adlı oyunlarının durdurulmasının asıl gerekçesini açıkladı. Erkal, Twitter'dan yaptığı açıklamada, yetkililerin oyunların ve kendi sosyal medya paylaşımlarının "hükümet karşıtı" olmasından rahatsız olduklarını söylediğini belirtti.

Genco Erkal'ın "Güneşin Sofrasında Nâzım ve Brecht" adlı oyunu sahnelediği İstanbul Kadıköy Lisesi, gösterimlerin durdurulduğunu ve sanatçıyla yapılan sözleşmenin feshedildiğini duyurmuştu.

Genco Erkal, bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada yaşadıklarını anlattı. Erkal, açıklamasında, oyunun yasaklanma nedeninin OHAL değil, kendi muhalif duruşları olduğunu savundu.

"GÜVENLİK TEDBİRİ KILIF, ASIL NEDEN MUHALİF OLUŞUMUZ"

Erkal konuyla ilgili şunları yazdı:

"İstanbul Kadıköy Lisesi Okul Aile Birliği Başkanlığı, okulun bahçesindeki tiyatro faaliyetimizle ilgili sözleşmeyi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri konulu yazısına dayanarak güvenlik gerekçesiyle feshettiğini bildirdi.  Bu beyan asıl nedeni gizlemek için kullanılan bir kılıftır. İki hafta öncesinden, okulda, milli eğitim çevresinden, oyunlarımızı bir an önce kesmemiz istendiği, hakkımızda şikayet olduğu, oyunumuzun 'hükümete karşı oluşundan' bazı çevrelerin rahatsız olduğu haberi bana gelmişti.

Ben onlara Nazım Hikmet ile Bertolt Brecht'in metinlerinde hükümet aleyhinde hiçbir atıf olmadığını belirtince, bu sefer benim sosyal medya paylaşımlarımı gündeme getirdiler. Şikayet varmış.

Ben onlara aramızda Ağustos sonuna kadar yazılı bir sözleşme olduğunu, oyunlarımızı ilçe milli eğitim müdürlüğünün izni ve kaymakamlığın onayıyla oynadığımızı belirttim. Kendi isteğimle oyunları kesmeyeceğimi, dilerlerse yasaklayabileceklerini söyledim.

Arada Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye'deki bütün okullara yolladığı adı geçen yazı geldi. Bu yazı onlara asıl nedeni gizleyerek, güvenlik gerekçesiyle oyunları durdurma fırsatı verdi."

YAZ FESTİVALİNE İZİN VAR, NÂZIM İLE BRECHT'E YOK!

Erkal'ın oyununun iptalinin ardından yine Kadıköy Lisesi bahçesinde düzenlenen yaz festivali ve 100 metre ilerisinde yer alan Kadıköy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi bahçesindeki yaz festivali de Erkal'ın "referans göstermesi" ardından iptal edildi.

GENCO ERKAL'IN AÇIKLAMASI

İşte Genco Erkal'ın açıklamalarının tamamı:

yukarı çık
0
Paylaşım