Tütüncü:Bizim Geldiğimiz Yerde Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanettir
- Yazan Kaktus Haber
Her ay düzenlenen kadınlar matinesini, bu kez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk getiren Kepez Belediyesi Başkanı Tütüncü, bilinenin aksine ataerkil değil, anaerkil devlet anlayışı içinde olduğumuzu vurguladı.
Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, periyodik olarak her ay düzenlenen, bu ay ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tekrarlanan kadınlar matinesinde kadınları onurlandırdı.
AK Parti İlçe Başkanı Yusuf İşeri, Kadın Kolları Başkanı Fatma Tutan, eşi Dr. Ayşe Tütüncü, belediye bürokratları ve partililer ile birlikte Gökhan Ay Düğün Salonu’nda düzenlenen matineye katılan Başkan Tütüncü, Uzman Psikolojik Danışman ve Psikoterapist Selma Akbulut’un kadın ve annelik üzerine verdiği semineri dinledi, kadınların hal hatırını sorarak, bol bol da hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kadınları onore etti
Kadına yönelik şiddetin etkisi altında kutlanan kadınlar gününde, Türk kadınını onore eden bir konuşma yapan Başkan Tütüncü, geleneksel kadim kültürümüzde kadına saygıyı esas alan bir anlayışın mensupları olduğumuzu hatırlattı.
Türklerin geldiği yerde kadının anne, kadın eş ve kardeş olduğunu belirten Tütüncü, “Kadına el kaldırılmaz. Ona kötü söz söylenmez. Ona en güzel şekilde muamele edilir. Bizim geldiğimiz yerde kadına şiddet, insanlığa ihanettir.” dedi.
Sosyal restorasyon yapacağız
Belediyenin adeta bir sosyal restorasyonun parçası olarak, çeşitli yerlerde toplumun en alt noktalarına yaymak için ‘Antalya Kadın İstihdam ve Çocuk Hakları Derneği’ ile işbirliği yapacağı duyuran Tütüncü, ailenin temelinin anneler olduğunu çok iyi bilmek gerektiğini vurguladı.
Önemli olanın aile kurumuna sımsıkı sahip çıkarken, kadına hak ettiği değeri vermek gerektiğine işaret eden Tütüncü, “Kadını toplum içinde uygun yere getirerek yapabiliriz. Bu bizim için önemli.” dedi.
Peygamberimiz kadını yüceltmiştir
Bizim kendi medeniyetimiz ve kendi inancımız olduğunu belirten Tütüncü, geçmişte kadına yönelik davranış örneklerini şu şekilde sıraladı; “Bundan tam 1400 yıl evvel, kadının adeta metalaştırıldığı dünya, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü dönemde, Peygamberimiz çıkıyor ve kadına gerçek değeri veriyor.
Kadının anne olması hasebiyle ne kadar mübarek bir varlık olduğunu, onun ayaklarının altına Yüce Yaratıcı tarafından cennetlerin serildiğini anlatıyor. Oysa böyle bir ifade babalar için yok. ‘Sizin en hayırlınız, kadınlarına en iyi şekilde muamele edendir’ diyor.
Bu da büyük bir hikmet. Günün birinde Allah’tan af dileyeceksen, o zaman annene iyilik yap. Toplumuzda geliştirdiğimiz medeniyet telakkimizin içinde kadın hep zirvede oldu.”
Osmanlıyı Hayme Ana şekillendirdi
“Aslında bizim tarih boyunca kurduğumuz devletlerin ataerkil devletler olduğu bilinir. Ama bu yaygın bir yanlıştır. Bizim devletimiz, aslında hanımefendilerin üzerinde yükselmiş bir millet ve devlettir. Osmanlı’nın kurucusunun Osman Bey olduğunu bilirler. Öyle söylenir ama değildir.
Aslında kurucusu Hayme Ana’dır. Yani devlet ana dediğimiz, muazzez kadın Hayme Ana’dır. Hayme Ana’nın şekillendirdiği devletin adıdır Osmanlı devleti. Biz o kültüre ait olmaktan iftihar ediyoruz.”
Aziz ve mukaddes varlıklar
Kadın şu anda üçüncü sayfa haberlerinde gördüğümüzün aksine çok aziz ve mukaddes varlıklar olduğunun altını çizen Tütüncü, artık yeni bir söz söylemek ve kadının toplumdaki yerini çizmek gerektiğini söyledi.
Kadınların en çok şikâyetinin erkeklerden gördüğü ayrımcılık olduğuna değinen Tütüncü, “Şöyle aynaya baktığınız zaman, bu erkekleri kim yetiştiriyor. Bu erkekleri anneler- ablalar yetiştiriyor. Dolayısıyla birlikte beraberce seferberlik ilanına ihtiyacımız var.
Önce aileden başlamamız lazım. Kadınlar günü sadece 365 günün bir günü kutlanmayacak. Bazı günler var çok anlamsız olan. Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, kadınlar günü. Annenin, babanın, kadının kutlanması gereken bir günü olur mu? 365 günün 365’inde anneler günüdür babalar günüdür.” şeklinde konuştu.