Menu
RSS

Ümit Uysal; Kaleiçi’nde Festivalimize Bekleniyorsunuz

Ümit Uysal; Kaleiçi’nde Festivalimize Bekleniyorsunuz

Muratpaşa Belediyesi tarafından 4-8 Mayıs arası düzenlenecek olan ve yurt dışından da 9 oldtoqwn kentinin katılacağı festival düzenleniyor. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, basın mensupları ile yaptığı toplantıda festival hakkında bilgi verirken, yıl boyunca en az bir festivalin kentimizde yapılması gerektiğini vurguladı.

Uysal, Kaleiçi gibi oldtown özelliğe sahip kentlerin kent turizmine ciddi katkılar sağladığını belirterek, bu tür old town özelliğe sahip kent sayısının dünyada çok olmadığını, var olanların da korunması gerektiğini ifade etti.

Uysal konuşmasında şunlara değindi;

“Antalya’mızın en önemli prezantasyonlarından biri olan Kaleiçi, old town gerçeğini hem yaşaması hem de yaşatması gerekiyor. Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan old town, her kente nasip olmayan bir şey. Antalya ve çevresinde 400 kadar antik kent var.

Bu antik kentlerden çok azı yaşamını devam ettiriyor. Bakıyorsunuz Phaselis 11. Yüz yıla kadar yaşamını sürdürmüş, kimisi 2. Veya 3. Yüz yılda harabeye uğramış, dünyada da antik kentler aşağı yukarı böyle bir seyir izlemiş.

Kaleiçi çok önemli bir değer, çok önemli bir referans noktası, Antalya turizmi için. Antalya’daki sosyal ve ticari hayatın tekemmül edebilmesi için Kaleiçi’nin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması, duyurulması, bir destinasyon olarak, arkeolojik bir alan olarak, bir yaşam alanı olarak tanıtılması gerekiyor.

Bu hem bizim şehrimizde daha çok sosyal hayat, daha çok ekonomi üretebilmemiz için şart. Hem de böyle bir değeri, dünya kültür mirasına mensup olan bir değeri koruyabilmek, gelecek kuşaklara aktarabilmek ve kategorik bir şekilde dünya kültür mirasına sokabilmek için gerekli.

Öncelikle kendimiz bu tür festivalleri yaşamamız, ondan sonra da dünyaya bunu tanıtmamız lazım. Bu çalışmalar çerçevesinde Kaleiçi Oldtown Festivali’miz 4 Mayıs Çarşamba ile 8 Mayıs Pazar günleri arasında gerçekleşecek.

Türkiye’mizin içinde bulunduğu güvenlik algısı nedeniyle yaşadığımız sorunlara rağmen dünya kentlerinden konuklarımız olacak. Bu festivalimize yurtdışından epey bir ziyaretçimiz, oldtownlar geliyor. Bunun gelecek yıllarda sayısının çok artacağını düşünüyorum.

Bu festivalimize fiziksel ya da en azından manevi olarak destek olan kuruluşlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Muratpaşa Kaymakamlığı, Tarihi Kentler Birliği, ATSO, ARO, Akmet, Antalya Kaleiçi Kültür ve Yaşam Derneği, Antalya Kalekapısı Esnafları Koruma ve Kalkındırma Derneği, Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Derneği, Otelciler, Pansiyoncular, Camcılar, Matbaacılar Odası, Antalya Tanıtım Vakfı ve Kaleiçi otellerimizin de ev sahipliği söz konusu. Bütün destekçilere çok teşekkür ederiz.

Diğer bir konu, gönül ister ki Kaleiçi’nde ulaşım daha çok elektronik araçlarla, bisikletlerle olsun, diğer oldtownlarda olduğu gibi. Bunu da başaracağımıza inanıyorum. Ayrıca bir alan yönetimi planı hazırlıyoruz, Unesco’ya başvurmak üzere.  Yetki sahibi olan kurum ve kuruluşların görüşüne sunacağız. Unesco’ya müracaat edebilmeniz için bir alan yönetimi planınızın olması gerekiyor.

İstiyoruz ki şehrimizde yıl boyunca en az bir festival olsun. Bu da bütün halkımızın katıldığı, dünyadan da izlenen, cazip bulunan, katılınmak istenen boyutta olsun”

yukarı çık
0
Paylaşım