Sanayi Ve Sanat Antalya’da Buluşuyor
- Yazan Kaktus Haber
Antalya Organize Sanayi Bölgesi, ekonominin yanı sıra sanata destek vermek ve Antalya’yı kültür-sanat alanında da temsil etmek için bir karikatür yarışması düzenliyor. ‘Üretmek Sanattır’ sloganıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan 1. Antalya OSB Ulusal Karikatür Yarışması’na yurt genelindeki amatör-profesyonel tüm çizerler başvurabilecek.
Son başvuru tarihi 2 Mayıs 2016 olan yarışmanın ödülleri 16 Mayıs’ta Antalya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleşecek törende sahiplerini bulacak.
KARİKATÜRÜN ÖNEMLİ İSİMLERİ JÜRİDE
‘Üreten Sanayi’ konulu yarışmanın jürisinde Anadolu Karikatürcüler Derneği Başkanı Ahmet Aykanat ile ünlü karikatürcüler İzmir’den Eray Özbek, Tokat’tan Engin Selçuk ve Antalya’dan Kürşat Zaman görev alacak.
6 Mayıs günü Antalya’da toplanacak olan büyük jüri, ödül almaya hak kazanan eserleri 11 Mayıs tarihinde açıklayacak. Yarışmanın birincisinin 5 bin, ikincisinin 3 bin, üçüncüsünün 2 bin TL ödül kazanacağı yarışmada 3 adet bin TL’lik mansiyon ödülü de verilecek.
ÜRETEN SANAYİ
Yarışmanın amacının “Sanayinin o kentte yaşayan insan için, şehrin bizzat kendisi ve ülke ekonomisi için önemine vurgu yapmak” olduğunu söyleyen Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Üreten Sanayi ana başlığının yanı sıra, sanayi ve insan, sanayi ve şehir, sanayi ve temiz çevre, sağlıklı ve insanca çalışma ortamları, sanayi ve doğaya saygı birlikteliği gibi tüm konularda karikatürlerin çizilebileceğini ifade etti.
Bahar ayrıca “Bu bağlamda; bugüne dek genel olarak çokça çizilen sanayilerin çevreye verdiği rahatsızlık, kirlilik gibi olumsuz tarafların aksine, bu kez ‘olumlu ve faydalı’ yanlarını yansıtmak, yaşama olan katkılarına vurgu yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
SANAT EVRENSEL BİR DİLDİR
Sanatın toplumsal gelişimi, birlikteliği ve gülen yüzleri artırdığını ve duygusal yanlarını harekete geçirdiğini aktaran Bahar, “Sanat aynı zamanda evrensel bir dildir. Antalya Organize Sanayi Bölgesi olarak bizlerde bu evrensel dili kullanarak toplumun sanayiye ve sanayiciye bakış açısını öğrenmek, doğru bilinen yanlışları gidermek ve gerçekten yanlış giden bir şey varsa bu hataları düzeltmek istiyoruz.
Çünkü bizler doğaya saygılı, çevre duyarlılığı üst seviyede, ülkesini ve milletini her şeyin üstünde tutan bir yönetim anlayışıyla bölgemizi geliştiriyor, geleceğe hazırlıyoruz. En Yeşil ve En Çevreci Organize Sanayi Bölgesi ödülleri ile bu duyarlılığı perçinlenmiş olan bölgemizi, sanat ile harmanlayarak duyarlılığımızı her kesimden insana duyurmak ve bu harekete ortak etmek istiyoruz.
Sanatın birleştirici gücünü kullanarak sanayi alanında yeni ve büyük adımlar atma arzusundayız. Bizler halkımız için üretiyoruz, buna inanın. Bizler bu aşkla hareket ediyorken toplumun sanayiciye, tesislerimize, bölgemize ve üretimimize bakış açılarını bilmemiz önemli bir zarurettir. Sanatın, bizleri halkla buluşturacağına ve onların bize bakış açılarını en yalın dille anlatacak en doğru yol olduğuna inanıyoruz” dedi.
CAZİBE MERKEZİ
Yarışmanın sonunda ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserleri önce Bölge Müdürlüğü’nde daha sonrada Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin saygın kültür-sanat merkezlerinde sergilemeyi planladıklarını vurgulayan Bahar, “Sonuçları özellikle yaz sezonu öncesi açıklayıp sergimizi yabancı misafirlerimizin de ziyaret edebilmesini, turistler için bir cazibe merkezi oluşturmayı arzuluyoruz.
Bu yarışma sadece Bölgemiz ya da sanayi sektörü için değil, Antalya için de büyük bir anlam taşıyor” şeklinde konuştu.
NEDEN KARİKATÜR?
Yarışma için karikatürü seçmelerindeki sebepleri de anlatan Bahar, “Karikatür, konu olan kişinin veya bir olayın dikkat çekici özelliklerini ortaya koyar.
Özellikle yazısız yarışma karikatürleri zaman, dil, din, ırk gibi ayrımlar gözetmeden, herkese aynı mesajı verebilme gücüne sahiptir. Diğer sanat dallarının birçoğunun aksine toplumun tüm kesimlerine hitap eder. Bu yüzden çok yaygındır.
Karikatürün doğasında bulunan argümanlardan faydalanarak toplumun sanayiciye, tesislerimize, bölgemize ve üretimimize bakış açılarını öğrenmek bu sayede toplumdaki “sanayi ve sanayici” figürünü görmek istiyoruz. Sanatın evrensel dilinin bize anlatacaklarını bir kenara not edip yatırımlarımızı ve projelerimizi toplumun beklentileri doğrultusunda şekillendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.